Prodaja novih automobila u EU u travnju porasla za 13 posto

automobili
Photo by Obi - @pixel7propix on Unsplash

Prodaja novih automobila u Europskoj uniji u travnju je porasla za 13,7 posto na godišnjoj razini, što je najveći skok još od prošlog listopada, objavilo je u srijedu Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Porast na glavnim tržištima Španjolske, Njemačke, Francuske i Italije doveo je do tog povećanja, dok je raniji termin Uskrsa dodao dva prodajna dana.

Vodeći europski proizvođači automobila očekuju rast prodaje tijekom godine, unatoč upozorenjima da će biti teško zbog usporavanja rasta prodaje električnih vozila i rastuće kineske konkurencije, kao i činjenice da se potrošači bore s visokim kamatama.

Prodaja električnih automobila na baterije u travnju je porasla za 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja hibridno-električnih vozila porasla za 33,1 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Elektrificirana vozila, bilo da su potpuno električni modeli, plug-in hibridi ili potpuni hibridi, činila su 47,8 posto svih novih registracija osobnih automobila u travnju, u odnosu na 44,1 posto lani.

Registracije kod tri najveća europska proizvođača automobila Volkswagena, Stellantisa i Renaulta porasle su za 15,5 posto, 1,7 odnosno 11 posto u EU, dok je kod Toyote prodaja novih vozila veća za čak 47,3 posto.

Broj novih vozila registriranih u travnju u EU, Britaniji i Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) rastao je za 12 posto, na 1,08 milijuna vozila, piše Reuters.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari