Prodaja automobila u EU nastavlja rasti, pretpandemijska razina i dalje nedostižna

pixabay.com
Automobili, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja automobila u EU porasla je i u rujnu, ali rezultati u ovoj godini još uvijek znatno zaostaju za pretpandemijskim razdobljem, objavila je u petak udruga proizvođača automobila ACEA, a prenosi Hina.

U rujnu su u EU registrirana 861.062 nova automobila, za 9,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, kad je njihov broj poskočio za 21 posto.

U skupini “velikih” najsnažnije je u rujnu porastao broj registriranih novih automobila u Italiji, za 22,7 posto. Francuska je bilježila upola slabiji rast prodaje, a Njemačka stagnaciju.

U Hrvatskoj su u rujnu, prema podacima ACEA-e, registrirana 3.734 nova automobila, za 7,1 posto više nego lani. Istu stopu rasta tržište je bilježilo i u kolovozu.

U razdoblju od siječnja do rujna europsko tržište novih vozila poraslo je za 16,9 posto, uz registriranih osam milijuna novih automobila, izračunala jer ACEA.

Rast pokazuje oporavak europske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja, ističu u ACEA-i, upozorivši ipak da je obujam prodaje još uvijek manji za 20 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019.

Sva su tržišta u EU bilježila rast u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, uz izuzetak Mađarske gdje se smanjila za 3,2 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari