U bitku za kupnju Paramounta uključili se Sony Pictures i Apollo

Sony Pictures studio, Foto: Wikimedia Commons

Sony Pictures i privatna kapitalna tvrtka Apollo Global Management poslali su pismo Paramount Globalu u kojem su izrazili interes za kupnju te tvrtke za oko 26 milijardi dolara, piše CNBC pozivajući se na insajderske informacije.

Time su potvrđena nagađanja koja traju već neko vrijeme, a službena potvrda stiže u trenutku kada posebni odbor Paramounta razmatra hoće li preporučiti upravi da prihvati ponudu Skydance Medije iza koje stoje privatne investicijske tvrtke RedBird Capital i KKR.

Skydance Media još nije dobila nikakav odgovor od posebnog odbora, no to bi se moglo promijeniti već u narednim danima.

Dionice Paramount Globala skočile su više od 12 posto nakon vijesti da su Sony i Apollo poslali pismo formalizirajući svoj interes, o čemu su ranije izvijestili The New York Times i The Wall Street Journal.

Shari Redstone, neizvršna predsjednica i vlasnica kontrolnog paketa dionica Paramounta, isprva je odbila ponudu Apolla u korist ekskluzivnih pregovora sa Skydanceom.

Doznaje se kako još uvijek preferira dogovor koji bi Paramount držao na okupu, što bi omogućila ponuda Skydancea, dok bi Apollo vjerojatno “raskomadao” tvrtku i prodavao njezine segmente.

Ponuda od 26 milijardi dolara za Paramount Global veća je od trenutne vrijednosti kompanije koja je procijenjena na 22 milijarde.

Taj bi potez pozdravili brojni manji dioničari Paramounta, uključujući Gamco, Matrix Asset Advisors i Aspen Sky Trust, koji su svi javno izrazili neslaganje s prodajom Skydanceu.

Skydanceova “najbolja i konačna” ponuda uključivala je spajanje njihovih jedinica za zabavu s Paramountom, prikupljanje tri milijarde dolara za otkup dionica običnih dioničara uz premiju od oko 30 posto te plaćanje Redstoneovoj gotovo dvije milijarde dolara za njezin kontrolni udio.

Jedan odgovor

  1. Na kraju će ispast da samo jedna kompanija mora imati vlasništvo nad drugima. Doslovno monopol, u zadnje vrijeme samo vidimo da ogromni velikani kupuju sve, samo da bih bilo pod njihovom vlašću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari