Trećina talijanskih kompanija vidi pogoršanje u gospodarstvu

Pixabay.com
Rim, Italija, foto: Pixabay.com

Nešto više od trećine talijanskih kompanija smatra da se stanje u gospodarstvu pogoršalo u trećem tromjesečju, pokazala je anketa središnje banke, razotkrivši slabljenje inozemne potražnje.

Situacija se pogoršala, po ocjeni 37 posto anketiranih kompanija, pokazalo je istraživanje. U prethodnoj anketi, prenosi Hina, pogoršanje je detektiralo njih 23 posto.

Poboljšanje pak primjećuje samo četiri posto anketiranih kompanija, u usporedbi s dosadašnjih 13 posto. Čak 41 posto ispitanika ne očekuje oporavak gospodarstva ni u iduća tri mjeseca, što znači da je njihov udio porastao za 12 postotnih bodova.

Kompanije s manje inozemnih narudžbi prvi su puta od kraja 2020. godine brojčano nadjačale one s više naruždbi, izvijestila je središnja banka, koja je provela anketu, tijekom kolovoza i rujna, među kompanijama s više od 50 radnika. 

Inflacija bi u idućih 12 mjeseci trebala oslabiti na 4,7 posto, prognoziraju kompanije u anketi. Za dvije godine, prema njihovim predviđanjima, trebala bi iznositi 4,2 posto.  

U rujnu, inflacija mjerena Harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu među zemljama EU-a, iznosila je 5,7 posto i bila je viša za 0,2 postotna boda.

Ovakvi rezultati ankete nadovezuju se na izvješće S&P Globala koje je pokazalo pad aktivnosti u talijanskoj industriji u rujnu, šesti mjesec zaredom, prenosi Hina, u uvjetima smanjene proizvodnje i slabije potražnje. Aktivnost u uslužnom sektoru gotovo je stagnirala.   

Talijanski BDP smanjio se u drugom tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i većina ekonomista očekuje slabost i u kratkoročnom razdoblju. Vlada je u rujnu snizila prognoze za gospodarstvo u ovoj i idućoj godini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari