Europska komisija ukida uredbu o udruživanju brodara, inzistira na tržišnoj konkurenciji

Pixabay.com
Pomorski promet, Foto: Pixabay.com

Europska komisija (EK) ukinula je odredbu koja je prijevoznicima dopuštala udruživanje, u pružanju usluga pomorskog prijevoza tereta, zaključivši da više ne potiče konkurenciju. Od 2009. godine prijevoznici su se mogli udruživati u konzorcije s udjelom u tržištu do 30 posto pod uvjetom da ne dogovaraju cijene i da ne dijele tržišta.

Pomorski prijevoz tereta zahtijeva značajna ulaganja, i uslugu u pravilu pruža nekoliko kompanija udruženih u konzorcij, podsjetila je Komisija, dodavši da suradnja omogućuje ekonomičnije poslovanje i bolju upotrebu brodskog prostora.

Te prednosti, prenosi Hina, mogle su biti od koristi tvrtkama koje koriste usluge budući da osigurava bolju pokrivenost luka i kvalitetniji prijevoz pa je EK produljila izuzeće 2014. i 2020. godine, a koje će biti ukinuto u travnju 2024. godine, objavila je Komisija.

Uredba je obuhvaćala mali broj prijevoznika, skromno je smanjivala njihove troškove i nije značajno utjecala na njihove odluke o suradnji, istaknuo je Bruxelles.

Analiza je pokazala i da uredba manjim prijevoznicima više nije osiguravala uvjete za suradnju i za ponudu alternativnih usluga koje bi konkurirale velikim kompanijama, izvijestila je EK.

“Usluge transporta ključne su za europsku i za svjetsku trgovinu. Sektor je doživio značajne strukturne promjene, poput konsolidacije prijevoznika, globalnih saveza i vertikalne integracije, što je stvorilo nove prilike na tržištu”, naglasio je povjerenik EK, Didier Reynders.

Prijevoznici mogu i dalje surađivati, ali moraju prethodno procijeniti je li njihova suradnja u skladu s propisima EU o zaštiti tržišne utakmice, priopćeno je iz EK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari