Tjedan novca trajat će od 18. do 24. ožujka: Hrvati izrazito financijski pismeni

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Hrvatski građani ostvarili su odlične rezultate vezano za ukupnu financijsku pismenost, pokazalo je istraživanje OECD-a provedeno tijekom 2022. i 2023. godine na gotovo 69.000 ispitanika u 39 zemalja, uključujući i 20 zemalja članica OECD-a.

Rezultati za Hrvatsku temelje se na istraživanju koje su provele Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Hrvatski građani ostvarili su ukupni rezultat financijske pismenosti od 62 posto.

Da bi i dalje podizala financijsko opismenjavanje, Hrvatska će se i ove godine aktivno uključiti u globalne inicijative obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca u razdoblju od 18. do 24. ožujka, a Ministarstvo financija RH djelovat će kao nacionalni koordinator u ovom području.

Idućega tjedna će se mnogobrojnim aktivnostima na nacionalnoj razini obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca, kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti financijske pismenosti i osnaživanju pojedinaca sa svrhom boljeg upravljanja svojim financijama. Neke od aktivnosti bit će radionice, seminari, konferencije, webinari, edukativne igre i dijeljenje iskustava, navode iz Ministarstva financija.

Ovogodišnji slogan Svjetskog tjedna novca glasi “Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost”, dok se Europski tjedan novca obilježava pod sloganom “Desetljeće jačanja europskog financijskog obrazovanja: Što dalje?”.

Aktivnosti počinju već 15. ožujka 2024. održavanjem stručnog skupa za odgojno-obrazovne djelatnike, kojeg zajednički organiziraju Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, prenosi Hina.

U ponedjeljak 18. ožujka 2024. obilježit će se početak ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca konferencijom pod nazivom “Štedi, uloži i život posloži!”, u organizaciji Ministarstva financija, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a namijenjena je srednjoškolcima i studentima.

U ovogodišnjem obilježavanju tjedna novca sudjelovat će: Ministarstvo financija, Porezna uprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Financijska agencija, HNB, Hrvatski ured za osiguranje, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb, Hrvatski institut za financijsku edukaciju, CFA udruga Hrvatska, Hrvatska udruga kreditnih unija, Ekonomski fakultet – Zagreb, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Zagrebačka burza, navode iz Ministarstva.

12 Odgovora

  1. Hrvati i financijska pismenost ne ide u istoj recenici nikako, zato i imamo toliko blokiranih “financijski pismenih” građana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari