Dolar ojačao deveti tjedan zaredom, a euro oslabio

Pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, devetog zaredom, jer bi zbog visoke inflacije američka središnja banka mogla zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,25 posto, na 105,33 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,4 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0660 dolara.

No, tečaj dolara prema japanskoj valuti ostao je gotovo nepromijenjen, na 147,80 jena, prenosi Hina.

Podršku dolaru pružila su prošloga tjedna izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u jer su pokazala da je inflacija u kolovozu osjetno porasla na mjesečnoj razini, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata. Doduše, i dalje se procjenjuje da američka središnja banka neće u rujnu dodatno povećati kamatne stope.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene. Osim toga, postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

“Mislim da Fed ne želi šokirati tržište novim povećanjem kamata za 0,25 postotnih bodova, kada se očekuje da će zadržati kamate nepromijenjene. Međutim, još koje povećanje kamata do kraja godine nije isključeno”, kaže Victoria Fernandez, strateginja u tvrtki Crossmark Global Investment.

Uz to, razdoblje povišene inflacije moglo bi potrajati, a to znači da bi Fed mogao zadržati povišene kamate dulje nego što se očekivalo.

Euro je, pak, prema dolaru oslabio deveti tjedan zaredom.

Europska središnja banka (ECB) povećala je prošloga tjedna kamatne stope već 10. sjednicu zaredom, za 0,25 postotnih bodova, no euro se našao pod pritiskom zbog signala da bi to moglo biti posljednje povećanje u ovom ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari