Vrijednost dolara prema košarici valuta porasla osmi tjedan zaredom

Pixabay.com
Dolar Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, osmoga zaredom, jer će Fed možda dodatno povećati kamate ili ih zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 105,05 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci, prenosi Hina. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,75 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0700 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 1,1 posto, na 147,80 jena.

Jačanje dolara osam tjedana zaredom nije zabilježeno još od 2014. godine, a zahvaljuje se podacima koji pokazuju da su američko gospodarstvo i tržište rada i dalje snažni.

U kolovozu su aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle više nego što se očekivalo, dok je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao na 216.000, najnižu razinu od veljače.

Ti podaci potaknuli su špekulacije da će američka središnja banka dodatno povećati kamatne stope, s obzirom na to da se potrošnja, rast plaća i inflacija ne ‘hlade’ dovoljno.

Doduše, velika većina analitičara i dalje očekuje da će Fed na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da ih neće dodatno povećati ni u studenome.

Međutim, zbog otpornosti gospodarstva, ali i povišene inflacije, sve je izglednije da Fed neće početi smanjivati kamate tako brzo kako se prije očekivalo.

Euro je, pak, prema dolaru oslabio osmi tjedan zaredom.

Premda je u eurozoni inflacija i dalje visoka, na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 80 posto izgleda da Europska središnja banka neće na sjednici u rujnu povećati kamatne stope jer gospodarstvu eurozone prijeti recesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari