Tijekom zimskog sezonskog sniženja utvrđeno 60 prekršaja

Pixabay.com
Odjeća, Foto: Pixabay.com

Tržišna inspekcija tijekom siječnja i veljače 2024. godine obavila je ukupno 328 inspekcijskih nadzora zimskog sezonskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje, u kojima je ukupno utvrdila 60 prekršaja ili 18,2 posto povreda, izvijestili su iz Državnog inspektorata RH.

Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje i obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača, neisticanje cijene za jedinicu mjere te maloprodajne cijene i uvjeta plaćanja.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju i da zimsko sezonsko sniženje započinje 27. prosinca i može trajati najdulje 60 dana. Trgovac je dužan tijekom trajanja posebnog oblika prodaje robe istaknuti sniženu cijenu te najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu u razdoblju od 30 dana prije sniženja.

Iz inspektorata napominju kako je u pogledu nepoštene trgovačke prakse utvrđeno zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je cijena proizvoda izračunata.

Primjerice, kada trgovci kao akcijsku odnosno sniženu cijenu ističu cijenu koja je jednaka ili viša od najniže cijene koja je primjenjivana za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje.

Pojedini utvrđeni prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora, a za sve ostale, uključujući devet kojima je utvrđena nepoštena poslovna praksa trgovca, protiv počinitelja će biti poduzete zakonom propisane prekršajne mjere.

13 Odgovora

  1. I? Što će se poduzeti po tom pitanju? Hoće li trgovci napokon biti kažnjeni zbog kršenja zakona? Svake godine ista priča, inspekcija izađe na teren, utvrdi niz prekršaja i pojeo vuk magare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari