Druga strana priprema za Crni petak – HUB upozorava kupce, a državni inspektorat provodi nadzore

Foto: Polina Tanlievich/Pexels

Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak je pozvala građane na dodatan oprez prilikom online kupnje uoči popularno nazvanog Crnog petka te sve učestalijih pokušaja zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, važno je provjeriti vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali i istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina, stoji u priopćenju HUB-a, može se provjeriti na sljedećoj poveznici: https://www.scamadviser.com/

Također, kriminalci često koriste društvene mreže i internetske portale te objavljuju lažne nagradne igre ili oglašavaju proizvode po znatno nižim cijenama u odnosu na tržišnu cijenu.

Na društvenim mrežama tako se može primijetiti velik broj oglasa koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće  i drugih predmeta) –  “HOT SALE”, “80% OFF”,  “Discount Sale” ponude i slično.

Otvaranjem takvih sumnjivih poveznica potencijalna žrtva dolazi do lažne internetske stranice koja služi za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju.

Osim toga, na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Državni inspektorat pojačava kontrole

Istovremeno, državni inspektorat objavio je kako uoči Crnog petka provodi pojačane  inspekcijske nadzore s posebnim naglaskom na trgovce koji obavljaju trgovinu na malo odjećom i obućom, tehničkim uređajima i slično.

Pojačani nadzori, osim na dan 24. studenog, obavljaju se već sada te će se nastaviti i nakon toga dana, ovisno o oglašavanju trgovaca, navode iz inspektorata.

Pod nadzorom su i  trgovci koji u velikom opsegu oglašavaju “Crni petak”. 

U inspekcijskim nadzorima prvenstveno se nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebni oblici prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Naime, objašnjavaju iz Državnog inspektorata, trgovac je sukladno Zakonu o zaštiti potrošača prilikom provođenja posebnog oblika prodaje dužan istaknuti cijenu koju primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari