Tijekom 2023. zaplijenjeno 64 milijuna eura lažnih lijekova u EU

Pixabay.com
Lijekovi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europol je izvijestio o velikoj akciji protiv trgovanja krivotvorenim lijekovima i nezakonitim dopinškim tvarima, koja je od travnja do listopada 2023. godine provedena na tri kontinenta i u 30 zemalja, među njima i u Hrvatskoj. 

Zaplijenjene su stotine tisuća ilegalnih paketa farmaceutskih proizvoda, sirovina, ampula i tableta – vrijednih 64 milijuna eura. Uhićeno je 296 osoba, a kaznene prijave podignute su protiv gotovo 1.300.

Operaciju SHIELD 2023, prenosi hrt.hr, predvodila je upravljačka skupina koju su činila talijanska, francuska, grčka i španjolska tijela za provedbu zakona.

Operaciju su podržali i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Frontex, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i nacionalne agencije za lijekove.

Nezakonita trgovina farmaceutskim proizvodima sve je veći problem u Europskoj uniji i šire.

Istraživanja u okviru operacije SHIELD IV ukazala su na obrazac nezakonite trgovine velikih razmjera koja je vrlo unosna za organizirani kriminal a čime se opet potiče sve više kriminalnih skupina da se uključe u trgovinu.

Ilegalni prodavači oglašavaju dopinške tvari i na društvenim mrežama, pri čemu su im mete većinom neprofesionalni sportaši i članovi ograničenih ili privatnih sportskih skupina. 

Navedeno područje kriminala uzrokuje znatne troškove sustavima zdravstvene i socijalne skrbi država članica EU-a kao i alarmantne učinke na javno zdravlje.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari