Lufthansa pod istragom zbog kupnje dionica ITA Airwaysa

Pixabay.com
Lufthansa, Foto: Pixabay.com

Europska komisija otvorila je temeljitu istragu o Lufthansinoj kupnji udjela u talijanskom zračnom prijevozniku ITA Airwaysu.

Drugi zračni prijevoznici, prenosi Hina, predstavljaju tek ograničenu konkurenciju Lufthansi na izravnim stalnim zračnim linijama do srednjoeuropskih odredišta, napomenuo je Bruxelles.

Istraga je ukazala i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje Italiju povezuju sa SAD-om, Kanadom, Japanom i Indijom.

ITA Airways utemeljen je 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije, kojeg je talijanska vlada preuzela nakon niza ponuda za preuzimanje.

U svibnju prošle godine, grupa Lufthansa postigla je nakon višemjesečnih pregovora sporazum s talijanskom državom o preuzimanju manjinskog, 41 posto udjela u ITA Airwaysu.

Prema sporazumu, Lufthansa također može steći još 49 posto dionica talijanskog zračnog prijevoznika od 2025., pod određenim uvjetima, te preostalih 10 posto kasnije.

Uz EK, sporazum njemačkog i talijanskog prijevoznika proučavaju i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja matičnih zemalja.

Lufthansa je Bruxellesu ponudila ustupke, ali oni nisu dovoljno opsežni da otklone bojazni o slabljenju tržišnog natjecanja.

“Lufthansina kupnja udjela u Ita Airwaysu ne bi smjela značiti više cijene, smanjene kapacitete i nižu kvalitetu usluge”, istaknula je povjerenica EU Margrethe Vestager.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari