‘Temu’ imenovan „vrlo velikom internetskom platformom (VLOP-om)“

ilustracija, foto: Freepik.com

Temu je internetsko tržište s prosječno više od 45 milijuna korisnika mjesečno u Europskoj uniji. Taj je korisnički broj, koji je Temu priopćio Europskoj komisiji, iznad praga iz Akta o digitalnim uslugama za određivanje VLOP-a.

Nakon što je proglašen VLOP-om, Temu će se morati pridržavati najstrožih pravila iz Akta o digitalnim uslugama u roku od četiri mjeseca od njegove obavijesti (tj. do kraja rujna 2024.), kao što je obveza da propisno procijeni i ublaži sve sistemske rizike koji proizlaze iz njegovih usluga, uključujući uvrštavanje na popis i prodaju krivotvorene robe, nesigurnih ili nezakonitih proizvoda i predmeta kojima se krše prava intelektualnog vlasništva.

Temeljom odluke Temu treba pažljivo analizirati posebne sistemske rizike povezane sa širenjem nezakonitog sadržaja i proizvoda te dizajnom ili funkcioniranjem svoje usluge i povezanih sustava. Izvješća o procjeni rizika morat će se dostaviti Komisiji četiri mjeseca nakon obavijesti o službenom imenovanju, a nakon toga godinu dana.

Također, Temu mora uvesti mjere za ublažavanje rizika, kao što su uvrštavanje na popis i prodaja krivotvorene robe, nesigurnih proizvoda i predmeta kojima se krše prava intelektualnog vlasništva. Te mjere mogu uključivati prilagodbu uvjeta usluge, poboljšanje dizajna korisničkog sučelja radi boljeg prijavljivanja i otkrivanja sumnjivih popisa, poboljšanje postupaka moderiranja radi brzog uklanjanja nezakonitih predmeta i poboljšanje algoritama kako bi se spriječila promidžba i prodaja zabranjene robe.

Temu mora ojačati svoje unutarnje postupke, resurse, testiranje, dokumentiranje i nadzor svih aktivnosti povezanih s otkrivanjem sistemskih rizika.

Pojačane mjere zaštite potrošača

U godišnjim izvješćima Temua o procjeni rizika moraju se posebno ocijeniti svi mogući štetni učinci na zdravlje i sigurnost potrošača, s naglaskom na tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti maloljetnih korisnika.

Temu je dužan strukturirati svoju platformu, uključujući korisnička sučelja, algoritme za preporuke i uvjete pružanja usluge, kako bi se ublažili i spriječili rizici za sigurnost i dobrobit potrošača. Potrebno je provesti mjere za zaštitu potrošača od kupnje nesigurne ili nezakonite robe, s posebnim naglaskom na sprečavanju prodaje i distribucije proizvoda koji bi mogli biti štetni za maloljetnike. To uključuje uvođenje pouzdanih sustava za osiguranje dobi kako bi se ograničila kupnja predmeta s ograničenjem starosti.

Veća transparentnost i odgovornost

Temu treba osigurati da se njegove procjene rizika i usklađenost sa svim obvezama iz Akta o digitalnim uslugama svake godine provode vanjska i neovisna revizija.

Temu mora objaviti repozitorije svih oglasa koji se objavljuju na njegovu sučelju. Temu će istraživačima, među ostalim provjerenim istraživačima koje su odredili koordinatori za digitalne usluge, morati omogućiti pristup javno dostupnim podacima.

Temu treba poštovati zahtjeve transparentnosti, uključujući objavljivanje izvješća o transparentnosti odluka o moderiranju sadržaja i upravljanju rizicima svakih šest mjeseci, uz izvješća o sistemskim rizicima i rezultatima revizije jednom godišnje.

Podsjetimo, od 17. veljače 2024. sve internetske platforme, uključujući Temu, već moraju ispunjavati opće obveze iz Akta o digitalnim uslugama.

Nakon što je imenovan VLOP-om, Komisija će biti nadležna za nadzor usklađenosti Temua s Aktom o digitalnim uslugama u suradnji s irskim koordinatorom za digitalne usluge.

Službe Komisije pozorno će pratiti kako platforma primjenjuje pravila i obveze Akta o digitalnim uslugama, posebno u pogledu mjera za jamčenje zaštite potrošača i suzbijanje širenja nezakonitih proizvoda. Službe Komisije spremne su blisko surađivati s Temuom kako bi se osiguralo njihovo pravilno rješavanje.

8 Odgovora

    1. Pa kad stvarno zadovoljavaju sve kriterije da budu very large online platform 🙃

  1. Nisam jos instalirala njihovu aplikaciju, ali primjecujem sve vise i vise ljudi koji je koriste. U svakom slucaju pozdravljam odluku Komisije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari