Komisija odobrila KKR-ovu akviziciju NetCo-a

Direktori KKR-a, New York, foto: PR

Europska komisija bezuvjetno je odobrila, prema Uredbi o spajanju, akviziciju KKR & Co. Inc. (‘KKR’) i NetCoa. Komisija je zaključila da transakcija neće izazvati zabrinutost za konkurenciju u europskom ekonomskom području (‘EEA’).

Odluka odnosi se na akviziciju KKR-a iz Netcoa, koja sadrži primarno mrežne poslove s fiksnom linijom Telecom Italia S.P.A. (‘Tim’), kao i Fibercop S.P.A (‘Fibercop’). Fibercop je zajedničko ulaganje između TIM-a i KKR-a koji sadrži Timovu sekundarnu mrežu fiksnih linija.

Istraga Komisije

Komisija je istražila utjecaj transakcije na tržište veleprodajnih usluga širokopojasnog pristupa u Italiji i zaključila da neće značajno smanjiti razinu konkurencije. Komisija je otkrila da KKR ne bi imao mogućnost ograničavanja pristupa pasivnim uslugama (tj. Infrastrukturi).

Za svaki veleprodajni proizvod broj dostupnih mreža i veleprodajnih dobavljača ostat će isti, a tržišna snaga Netcoa neće se značajno povećavati u usporedbi s TIM -om ili Fibercopom. Postojeći dugoročni sporazumi s nekoliko tražitelja pristupa, uključujući FastWeb i ILIAD, koji su sklopljeni nakon stvaranja Fibercopa 2021. godine, osiguravaju da KKR neće moći pogoršati uvjete za veleprodajni pristup ili ukinuti takav pristup.

Transakcija ne bi povećala vjerojatnost koordinacije između Netco-a i OpenFibera, s obzirom na to da će FastWeb nastaviti vršiti konkurentski pritisak na Netco i njegovog dugogodišnjeg konkurenta, Open Fiber. Osim toga, Netco i Open Fiber vjerojatno će se nastaviti natjecati, kako bi privukli nove kupce.

KKR i Tim su se također složili s ugovorom o master uslugama (‘MSA’) koji će upravljati odnosom između Netco-a i Tima nakon transakcije. Komisija je utvrdila da MSA nije sastavni dio transakcije, jer to nije sporazum putem kojeg KKR stječe kontrolu nad Netcoom. Iako MSA ne spada pod opseg Uredbe o spajanju EU -a, ipak je pregledan prema EU ili talijanskim antitrustovskim pravilima, kao i podložan regulatornom nadzoru.

Komisija je, dakle, zaključila da predloženo spajanje neće izazvati zabrinutost za konkurenciju na tržištu veleprodajnih usluga širokopojasnog pristupa u Italiji i očistiti transakciju bezuvjetno.

Tvrtke i proizvodi

KKR sa sjedištem u SAD -u je globalna investicijska tvrtka koja nudi alternativno upravljanje imovinom, dionicama i osiguranjem.

Netco, sa sjedištem u Italiji, novoosnovana je tvrtka koja se sastoji od Fibercopa, koju trenutno zajedno kontroliraju KKR i Tim, kao i Timovu primarnu i okosnicu fiksne mreže. Fibercop, sa sjedištem u Italiji, pruža pasivne usluge samo na Timovoj sekundarnoj mreži i nadograđuje Timovu sekundarnu imovinu od bakra do vlakana u Italiji.

Primarne mreže s fiksnom linijom povezuju središnji ured pružatelja usluga s uličnim kabinetom. Sekundarne mreže s fiksnom linijom povezuju ulični ormar s korisničkim prostorijama.

Komisija ima obvezu procijeniti spajanja i akvizicije koje uključuju tvrtke s prometom iznad određenih pragova (vidi članak 1. Uredbe o spajanju) i spriječiti koncentracije koje bi značajno ometale učinkovitu konkurenciju u EEA.

Komisija općenito ima ukupno 25 radnih dana da odluči hoće li odobriti preuzimanje (faza I) ili započeti dubinsku istragu (faza II).

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari