Svjetski turizam u prvom kvartalu dosegnuo 97 posto predpandemijske razine

Pixabay.com
Turizam, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Svjetski turizam u prvom je kvartalu dosegnuo 97 posto predpandemijske razine, s oko 285 milijuna turista ili 20 posto više nego u istom razdoblju lani, a slijedom dobrih najava za ljeto očekuje se da će 2024. biti godina potpunog oporavka, izvijestili su u utorak iz organizacije UN Tourism.

“Projekcije UN Tourisma za 2024. ukazuju na potpuni oporavak međunarodnog turizma s porastom dolazaka za dva posto u odnosu na 2019. godinu”, ističu iz te specijalizirane agencije.

No, porast i dostizanje 2019. traže, kako dodaju, i odgovarajuće turističke politike i upravljanje odredištima s ciljem unapređenja održivosti i uključenosti, uz istovremeno rješavanje vanjskih učinaka i utjecaja sektora na resurse i zajednice.

Najznačajniji rast od siječnja do kraja ožujka ostvaren je na Bliskom istoku, s porastom međunarodnih turističkih dolazaka za 36 posto u odnosu na razine prije pandemije i s četiri posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, kada se ta regija u turizmu kao prva u svijetu i oporavila od pandemijskih zastoja.

I Europa je po prvi put premašila razine prije pandemije, i to za jedan posto u dolascima stranih turista kojih je bilo 120 milijuna, tek nešto manje od polovice ukupnih dolazaka turista u svijetu.

Iz UN Tourisma iznose i da su mnoge destinacije diljem svijeta u prvom kvartalu 2024. imale ‘snažne’ rezultate, pri čemu izdvajaju Katar sa čak 177 posto više dolazaka stranih turista u odnosu na prvi kvartal 2019., ali i Albaniju sa 121 posto više dolazaka, čime je i najuspješnija u Europi.

Hina prenosi i podatke UN Tourisma prema kojima su prihodi od međunarodnog turizma prošle godine dosegnuli oko 1,5 bilijuna američkih dolara.

Najveće prihode pritom je ostvarila Europa, oko 660 milijardi dolara ili za oko sedam posto više nego 2019., dok su najviše ili za 33 posto u odnosu na razine iz 2019. porasli prihodi na Bliskom istoku.

14 Odgovora

  1. Pa naravno, zaželjeli se jadni ljudi putovanja, nakon silnih karantena.. evo, ja stalno putujem ✈️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari