Venecija od pristojbe za turiste u 11 dana zaradila skoro milijun eura

Venecija, Foto: Hiteshchoudary/Pexels

Venecija je u samo 11 dana zaradila gotovo milijun eura od novouvedene pristojbe za turiste u jednodnevnom posjetu gradu.

Pristojba, koja je probno uvedena za razdoblje od 25. travnja do 5. svibnja, naplaćuje se po standardnoj cijeni od pet eura. Grad je u ponedjeljak izvijestio da je prodao ukupno više od 195.000 ulaznica, malo premašivši očekivanja.

Nakon isteka tog roka, nastavit će se naplaćivati gotovo sve subote i nedjelje do sredine srpnja, kada će gradske vlasti ponovno razmatrati ovu odluku i eventualno promijeniti cijenu.

Svi turisti koji posjete grad između 8:30 i 16 sati dužni su platiti pristojbu i dobiti QR kod, koji služi kao dokaz plaćanja. Kazna za sve koji prekrše to pravilo iznosi čak 300 eura.

Iznimku predstavlja domaće stanovništvo, gosti s noćenjem, studenti i djeca do 14 godina.

S oko 15 milijuna posjetitelja godišnje, Venecija je jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu.

Masovni turizam gradu donosi velike prihode, ali se stvaraju i ogromne gužve zbog kojih je prolazak nekima od najpopularnijih ulica često “nemoguća misija”.

U slučanju da gradski čelnici odluče zadržati ovo pravilo, prihod će se, piše Yahoo! Finance, koristiti za održavanje cesta, kanala i zgrada.

3 Odgovora

  1. Ovako bi trebalo biti u svakom većem turističkom gradu kako bi se smanjile gužve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari