Od četvrtka naplata ulaska u Veneciju, ali kažu da će kontrole biti blage

Venecija, Italija, turizam
Venecija Foto: Canva

Venecija će ovaj tjedan početi naplaćivati ulazak jednodnevnim izletnicima što je prvi takav slučaj u svijetu, javlja AFP. Cilj ove mjere je ublažiti pritisak na talijanski grad koji se guši pod teretom masovnog turizma.

U četvrtak je državni praznik u Italiji i posjetitelji će po prvi put morati kupiti ulaznicu od pet eura, a sve pod nadzorom inspektora koji vrše provjere na licu mjesta na ključnim točkama u Veneciji.

Venecija je jedno od najboljih svjetskih turističkih odredišta, s 3,2 milijuna posjetitelja koji su prenoćili u povijesnoj jezgri grada 2022. godine – što je daleko nadmašilo broj stanovnika od samo 50.000.

Deseci tisuća slijevaju se na uske gradske ulice tijekom dana, često s brodova za krstarenje, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj naplate ulaznica je uvjeriti jednodnevne izletnike da dođu u nekim drugim razdobljima, kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve.

U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 najprometnijih dana tijekom 2024., uglavnom vikendima od svibnja do srpnja. Na stranicama Grada Venecije stoji sljedeće upozorenje: Na dane 25., 26., 27., 28., 29., 30. travnja 2024. godine, 1., 2., 3., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26. lipnja 2024. godine, 8., 9., 15., 16. lipnja 2024. godine. 22., 23., 29., 30. 2024. i 6., 7., 13. i 14. srpnja 2024., ulazak u grad Veneciju podliježe plaćanju pristupne takse, osim ako posjetitelj ne spada u jednu od kategorija koje mu daju pravo na oslobađanje od plaćanja.

Pristup se ne naplaćuje od 16.00 sati. do 8.30 sati.

Za korištenje izuzeća potrebna je registracija i dobivanje odgovarajućeg kupona za izuzeće. Stanovnici općine Venecija i pojedinci rođeni u općini Venecija oslobođeni su plaćanja ulaznice i od njih se ne traži kupon za izuzeće te mogu dokazati svoj status predočenjem dokumenta koji to potvrđuje. Maloljetnici mlađi od 14 godina oslobođeni su plaćanja ulaznice: za dokazivanje starosti, ako ona nije očita, kao dovoljan dokaz prihvaća se predočenje osobne isprave. Nositelji Europske invalidske iskaznice i osobe u njihovoj pratnji ostvaruju pravo na izuzeće pri predočenju invalidske iskaznice te nije potrebna registracija na portalu. Pripadnici talijanskih Oružanih snaga i policije (uključujući i vatrogasce) ostvaruju pravo na izuzeće uz predočenje službene iskaznice.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je gradski plan kao “eksperiment, i prvi put da je to učinjeno bilo gdje u svijetu”. “Naš je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život”, rekao je novinarima ranije ovog mjeseca.

2021. Venecija je već uvela zabranu masovnih kruzera s kojih dnevno izlaze tisuće izletnika, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku. Također je uvela porez za noćenje posjetitelja.

Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sustav imati blage kontrole, odbacujući nagađanja da će grad postaviti barijere.

Kontrolori će biti postavljeni na glavnim gradskim ulazima i oko njih, posebno na željezničkoj stanici Santa Lucia, obavljajući provjere posjetitelja na licu mjesta.

Turisti koji nemaju kartu bit će pozvani da je kupe po dolasku, uz pomoć lokalnih operatera.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari