Hrvatska dobiva Centar za održivi turizam

Zurab Pololikashvili i Nikolina Brnjac, Foto: Hina/MINTS

Svjetska turistička organizacija (UN Tourism) i Ministarstvo turizma i sporta partnerski će surađivati u uspostavi Centra za održivi turizam u Hrvatskoj, izvijestilo je ministarstvo u petak.

Memorandum o međusobnoj suradnji i osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj potpisali su resorna ministrica Nikolina Brnjac i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili.

Prema pravilima UN Tourisma, centar se osniva kao samostalna pravna osoba, u suradnji s akademskom zajednicom. Partner osnivanja, piše Hina, je Sveučilište u Zagrebu.

S ministarstvom će surađivati ​​u provedbi inicijativa i projekata, s fokusom na istraživanja i razvoj koji se odnose na održive politike u turizmu, promicanje održivog turizma, izradu smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam kao i prijenos znanja o upravljanju razvojem održivog turizma.

Centar se osniva na inicijativu Svjetske turističke organizacije, što su objasnili prepoznavanjem Hrvatske kao predvodnice pozitivnih promjena i inovacija u kreiranju politika održivog turizma na globalnoj razini.

“Osnivanje prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj u suradnji s najrelevantnijom globalnom organizacijom za turizam, velika je čast i najljepša pohvala našoj reformi. To je i fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao predvodnice u održivom turizmu, kao i za našu akademsku i znanstvenu zajednicu, kojoj je ovaj Centar dodatna mogućnost za unaprjeđenje globalne suradnje u raznim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma”, izjavila je ministrica Brnjac.

Pololikashvili je pak naveo kako je turizam ključni gospodarski sektor, a kako je trgovina uslugama bila treća kategorija zarade izvoza odmah nakon goriva i kemikalija u 2019. godini, potreban je znanstveno utemeljen pristup održivosti turizma.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari