Svjetska banka: Potpora Hrvatskoj u reformi zemljišne administracije i pravosuđa

Freepik.com
Digitalizacija zemljišnjih knjiga u Hrvatskoj, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj sredstva za financiranje unaprjeđenja i modernizacije digitalnih usluga zemljišne administracije, čime podupire Hrvatsku u reformi zemljišne administracije i pravosuđa, priopćeno je iz ove banke.

„Projekt integriranih usluga zemljišne administracije i pravosuđa vrijedan je 110 milijuna eura i pomoći će hrvatskoj vladi u prevladavanju postojećih problema i pokretanja iduće faze reformi. To će se ostvariti digitalizacijom i integracijom zemljišnoknjižnih i katastarskih usluga, nakon čega će uslijediti nadogradnja ključnih informacijskih sustava za vođenje zemljišnoknjižnih, katastarskih i sudskih podataka“, kažu u Svjetskoj banci, prenosi Hina.

Aktivnosti će uključivati i razvoj zbirki geoprostornih podataka o infrastrukturi i zgradama u cijeloj zemlji, kao i obnovu sudske, zemljišnoknjižne i katastarske infrastrukture u Novskoj, Rijeci, Bjelovaru i Velikoj Gorici prema standardima Europske unije.

„Trenutačno su sudovi, zemljišnoknjižni odjeli i uredi za katastar u mnogim gradovima raspršeni po raznim lokacijama, umjesto da dijele prostor, što građanima otežava pristup te dovodi do višekratnih putovanja i gubitka vremena“, ocjenjuju u Svjetskoj banci.

Očekuje se da će aktivnosti u sklopu novog projekta pomoći pri stvaranju temelja za poboljšanje prostornog i investicijskog planiranja, unaprjeđenje tržišta nekretnina, razvoj registra kućanstava te potporu Hrvatskoj u provedbi njezinog ambicioznog klimatskog programa, uz istodobno postavljanje suvremenih standarda pružanja usluga.

“Modernizacija sektora zemljišne administracije i pravosuđa u Hrvatskoj, koja će se ostvariti jačanjem institucija i pružanjem integriranih usluga, jedna je od okosnica reforme sustava javne uprave”, izjavio je direktor Svjetske banke za Republiku Hrvatsku Jehan Arulpragasam.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, Državna geodetska uprava i drugi dionici trebali bi, provođenjem ovog projekta, biti osposobljeniji izrađivati i koristiti poboljšane katastarske i prostorne podatke te njima upravljati.

Te aktivnosti, kako se dodaje iz Svjetske banke, slijede nakon zamjetnog napretka tijekom proteklih nekoliko godina.

Početna postignuća, ostvarena uz potporu Svjetske banke, podsjeća Hina, obuhvaćala su pojednostavljenje zemljišnoknjižnih postupaka i uspostavu jedinstvene baze zemljišnih podatka, što je građanima omogućilo brže obavljanje pravnih poslova kao što su uknjižba prijenosa vlasništva ili založih prava te olakšalo pristup zemljišnim ispravama preko interneta. Nakon toga uslijedili su opsežna digitalizacija zemljišnih isprava, integracija postupaka pružanja zemljišnih usluga između ureda za katastar i zemljišnoknjižnih odjela, razvoj e-usluga te uspostava zajedničkog informacijskog sustava, kažu u Svjetskoj banci.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari