Svaki peti Hrvat spreman preseliti se zbog posla

Posao, Foto: Energiepic.com/Pexels

Čak dvije trećine Hrvata, odnosno njih 64 posto, nije spremno preseliti se u potrazi za poslom, pokazalo je međunarodno istraživanje koje je u 11 zemalja središnje i istočne Europe provela Alma Career grupa.

Riječ je o, navodi se u priopćenju, vodećoj grupaciji na tržištu usluga zapošljavanja koja je ispitala više od 82.000 ljudi iz Hrvatske, BiH, Češke, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Podaci su se prikupljali i u Srbiji te Bugarskoj gdje Alma Career posluje s partnerima, a istraživanje je provedeno putem međunarodnog servisa za istraživanje visine plaća Paylab.

“Ovo istraživanje pokazalo nam je kako i dalje postoji opasnost da će u budućnosti Hrvatsku na godišnjoj razini napustiti i do 30.000 stanovnika. No, najveći rizik je u grupi koju najteže možemo nadoknaditi, kada iz zemlje odlaze s cijelim obiteljima na duži period ili trajno”, istaknuo je Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.

Što se Hrvatske tiče, u istraživanju je sudjelovalo 11.800 ispitanika od kojih o preseljenju ozbiljno razmišlja svaki peti, odnosno 21 posto, dok je 15 posto neodlučnih.

U zemljama regije, spremnost na preseljenje je nešto veća i iznosi 23 posto.

Ispitanici u Sjevernoj Makedoniji, 28 posto njih, Estoniji (27 posto) i BiH (26 posto) skloniji su preseljenju nego ispitanici u Finskoj (20 posto), Sloveniji (16 posto) i Poljskoj (17 posto), dok je u Litvi i Bugarskoj na preseljenje spreman vrlo mali broj ispitanika, točnije 12 i 11 posto.

Na preseljenje bi ispitanike iz Hrvatske, čak 64 posto, najviše potaknula bolja plaća. Daleko ispod toga, na drugom mjestu je mogućnost razvoja karijere, što važnim smatra 29 posto anketiranih te mogućnost da sa sobom povedu članove obitelji koju je navelo 22 posto.

Stjecanje novih znanja i vještina potaknulo bi 15 posto ispitanika, a svaki deseti odselio bi zbog loše političke i ekonomske situacije.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari