Potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj prošle godine porasla za 4,5 posto

Foto: Elevate/Pexels

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj otkriva kako je tijekom 2023. godine bilo objavljeno više od 330.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,5 posto u odnosu na 2022. godinu, otkrivaju podaci portala MojPosao.
 
Najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama: Skladištenje i logistika, Promet, transport i pomorstvo, Instalacije i brodogradnja te Zdravstvo i socijalni rad.

S druge strane, najveći pad potražnje za radnom snagom na tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u Arhitekturi, IT sektoru i Ljudskim resursima.
 
Među najtraženijim zanimanjima i dalje su prisutna ona iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva. 

Više od polovice objavljenih oglasa za posao, oko 53 posto, odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, nakon čega slijede Primorsko-goranska i Splitsko – Dalmatinska (14 posto) te Istarska (10 posto).

Pritom, ističe se u istraživanju, potrebno je razmotriti još jedan važan faktor, a to je rast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, koji se nerijetko odvija putem alternativnih kanala za privlačenje strane radne snage.

U prvom redu to su agencije za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 600.

Imajući u vidu navedene čimbenike, kao i trenutne tržišne uvjete, dolazi se do zaključka kako je porast potražnje za radom znatno veći nego što brojke sugeriraju i kako bi potencijalno mogao iznositi više od osam posto u usporedbi s 2022. godinom.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova tako je od 1. siječnja do 30. studenog 2023. godine ukupno je izdano 160.464 dozvola za boravak i rad, od toga unajviše u graditeljstvu (63.632), turizmu i ugostiteljstvu (43.951), industriji (22.249) te prometu (10.456).

Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad izdano je za novo zapošljavanje 104.432 dozvola, 37.402 za produljenje dozvola, te 18.630 za sezonske radnike.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari