Osnovana Zajednica agencija za zapošljavanje, prve zadaće vezane uz strane radnike

Foto: HGK

Osiguravanje kvalitetnog smještaja i hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, zaštite od diskriminacije te integracija stranih radnika samo su neke od zadaća koje je pred sebe postavila Zajednica agencija za zapošljavanje koja je u ponedjeljak osnovana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje ovog tržišta.

Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta rada i privlačnosti za strane radnike, kako kroz zakonske okvire, tako i kroz razne gospodarske inicijative. Osim produljenja valjanosti radnih dozvola, istaknuto je u priopćenju, potrebno je i poboljšati uvjete rada i boravka stranih radnika.

„U Hrvatskoj je trenutačno najmanje 150.000 stranih radnika dok se stvarne potrebe kreću između 180.000 i 200.000. Očekujemo da će se i u idućoj godini taj trend nastaviti. Jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo je pitanje radne snage. Gotovo da nema sektora koji se ne suočava s nedostatkom radne snage. HGK već poduzima niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima“, izjavio je savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

Naglasio je i da Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti velik trud u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze i zato je HGK s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje inicirao projekt predstavljanja Hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage.

Marina Rožić, Foto: HGK

“Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike, ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnost, a to je jedan od zadataka novoosnovane Zajednice agencija za zapošljavanja“, kazala je glavna tajnica HGK Marina Rožić te dodala kako se Hrvatska se, poput mnogih drugih europskih zemalja, suočava s demografskim izazovima i odljevom radne snage.

“Uz to, ekonomski rast i razvoj nekih sektora stvorili su dodatnu potražnju koju domaća radna snaga ne može zadovoljiti.Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike, ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnost, a to je jedan od zadataka novoosnovane Zajednice agencija za zapošljavanja“, istaknula je.

„Kako važnost stranih radnika za gospodarstvo raste, tako raste i važnost tržišta agencija za zapošljavanje, pogotovo strane radne snage. Budući da je to relativna novost kod nas, jasno je da je potrebno dodatno urediti status agencija i uvesti kontrole. Osim nelojalne konkurencije, suočeni smo s nedovoljno agilnom administracijom i još uvijek neujednačenim procesima,“ izjavio je predsjednik Zajednice Marko Pekčec dodajući kako je dio problema i u niskoj retenciji radnika, kojih dio jednom kada uđe u Hrvatsku, dakle i u EU, bez problema odabire druge države članice – bilo zbog boljih financijskih uvjeta, bilo zbog drugih statusnih prednosti koje nude.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari