Sudski spisi potvrdili – Boeing prekršio zakon

Pixabay.com
Boeing, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Boeing je prekršio zakonske odredbe koje su ga štitile od kaznenog progona nakon dvije smrtonosne zrakoplovne nesreće, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Ova tvrtka, kako su pokazali podneseni sudski dokumenti, nije uvela program za sprječavanje kršenja američkih zakona o prijevarama kako je dogovoreno. Vlada SAD-a je priopćila da još nije odlučila kako će postupiti po tom pitanju.

Proizvođač zrakoplova dobio je rok do 13. lipnja 2024. za službeni odgovor. Kompanija je istaknula da je prema vlastitoj procjeni ispunila dogovor.

Boeingov zrakoplov 737 MAX prizemljen je u ožujku 2019. u zemljama širom svijeta nakon teških nesreća Ethiopian Airlinesa i indonezijskog Lion Aira u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Zrakoplovi su vraćeni u promet, ali u ožujku 2022. godine srušio se Boeing 737 China Eastern Airlinesa i stradalo je 132 ljudi, prenosi Hina.

Iza obje nesreće, prema istražiteljima, stoji softver koji je trebao pomagati pilotima, ali je ometao kontrole.

Boeing je kritiziran jer je odlučio da je posebna obuka za softver nepotrebna, budući da je model zrakoplova certificiran od američkih vlasti.

U dogovoru s američkom vladom, kompanija je platila kaznu od 243 milijuna dolara. Zauzvrat, optužbe za prijevaru vezanu uz informacije koje su dane američkim vlastima nisu dalje istraživane.

Međutim, od Boeinga se zahtijevalo da provede program usklađenosti i etike. Američko ministarstvo pravosuđa sada je naglasilo da neprovođenje tog programa može rezultirati kaznenim progonom tvrtke.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari