Novi zviždač: Dijelovi Boeingovih zrakoplova često su imali više stotina nedostataka

Pexels.com
Boeing, ilustracija. Foto: Amar Preciado/Pexels

Karoserije aviona koje je izradio najveći dobavljač Boeinga redovito su napuštale tvornicu s ozbiljnim nedostacima, tvrdi bivši inspektor kvalitete u tvrtki.

Santiago Paredes, koji je radio za Spirit AeroSystems u Kansasu, posvjedočio je za BBC da je često pronalazio i do 200 nedostataka na dijelovima koji su bili spremni za isporuku Boeingu.

“Snažno odbacujemo bilo koju od njegovih tvrdnji”, rekao je glasnogovornik Spirita, tvrtke koja je i dalje najveći dobavljač Boeinga.

Paredes je iznio optužbe protiv Spirita u ekskluzivnom intervjuu za BBC i američku mrežu CBS, u kojem je opisao što je doživio radeći u tvrtki između 2010. i 2022. godine.

“Pronalazio sam od 50 do 100, čak i 200 nedostataka na trupovima, glavnom tijelu aviona, koji su trebali biti isporučeni Boeingu. Znao sam utvrditi da nedostaje mnogo spojeva, ponekad i čitavih dijelova”, istaknuo je.

Spirit AeroSystems i Boeing našli su se pod intenzivnim nadzorom nakon što su vrata potpuno novog 737 Maxa eksplodirala i ispala nedugo nakon polijetanja u siječnju, ostavljajući rupu na bočnoj strani zrakoplova.

Prema istražiteljima, vrata je prvotno ugradio Spirit, ali su ih Boeingovi tehničari naknadno uklonili kako bi ispravili neispravnosti.

Incident je potaknuo američkog regulatora, Federalnu upravu za zrakoplovstvo, da pokrene reviziju proizvodnih praksi u obje tvrtke. Otkriveno je pritom više slučajeva u kojima se nisu pridržavale praksi kontrole proizvodnje.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari