Boeing izgubio 32 milijarde dolara u pet godina, ali ne mora strahovati od bankrota

Boeing, Foto: Saturnus/Pexels

Boeing je u zadnjih pet godina izgubio više od 32 milijarde dolara, doznaje CNN i navodi kako im usprkos tolikim gubicima ne prijeti bankrot.

Objašnjenje se krije u činjenici da je tvrtka dio jedinstvenog duopola, odnosno jedan od samo dva proizvođača velikih putničkih zrakoplova za kojima zračni prijevoznici imaju veliku potražnju.

To znači da može nastaviti s prodajom, izgradnjom i isporukom aviona još mnogo godina, čak i s velikim i dobro dokumentiranim problemima.

“S obzirom na njihovu poziciju u industriji i samu industriju, razloga za pretjeranu paniku ipak nemaju”, kazao je Richard Aboulafia, direktor u AeroDynamic Advisoryju, konzultantu za zrakoplovnu i obrambenu industriju.

“To je industrija s najvišim mogućim preprekama za ulazak i ogromnom potražnjom za njezinim proizvodima. Ali izgubili su mnogo vremena”, dodao je.

Spomenuti duopol Boeinga i Airbusa pokušava ugroziti Kina, i to preko državne tvrtke Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC).

Kineske vlasti uložile su velika sredstva u svoj pokušaj prodora na tržište putničkih zrakoplova u sklopu kojeg je do sada predstavljen uskotrupni C919 i regionalni mlazni avion ARJ21 koji se već nalaze u komercijalnoj upotrebi.

Njegov širokotrupni program na dugim linijama kasni, što se objašnjava odustajanjem Rusije od plana za suradnju na razvoju i proizvodnji zrakoplova prošle godine.

Boeing, usprkos brojnim problemima, ima zaostale narudžbe za više od 5.600 komercijalnih zrakoplova, u vrijednosti od 529 milijardi dolara. To su narudžbe koje će rješavati godinama.

Problem je, međutim, što je Boeing toliko smanjio svoj tempo kako bi riješio probleme s kvalitetom, da ne može proizvesti dovoljno aviona godišnje da bi ostvario profit.

“Važno je da naši ljudi i naši dioničari shvate koliko perspektivno izgleda budućnost Boeinga”, rekao je glavni izvršni direktor Dave Calhoun investitorima prošlog mjeseca.

“Potražnja u našem portfelju ostaje nevjerojatno velika. Puno je posla pred nama, ali ponosan sam na naš tim i ostajem potpuno uvjeren u našu budućnost”, dodao je.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari