Boeing izvijestio o padu kvartalnih prihoda od osam posto

Zrakoplov Boeing 737 u letu Foto: Boeing

Zrakoplovna tvrtka Boeing je izvijestila o padu tromjesečnih prihoda od osam posto, na 16,57 milijardi dolara, što je prvi pad u sedam kvartala, jer američki proizvođač aviona usporava proizvodnju svojih najprodavanijih mlažnjaka nakon eksplozije u siječnju.

Boeing je isporučio 67.737 zrakoplova u tromjesečju do ožujka, što je pad od 41 posto u odnosu na prošlu godinu. Proizvođači aviona dobivaju najveći dio novca nakon isporuke zrakoplova.

Tvrtka je u ožujku predvidjela i da će korištenje slobodnog novčanog toka biti između četiri i 4,5 milijardi dolara, što je više nego što su planirali u siječnju, dok se Boeing bori s ozbiljnom krizom koja je dovela i do promjene uprave.

Američki proizvođač aviona priopćio je da je njegova potrošnja novca u prvom tromjesečju iznosila 3,9 milijardi dolara, prenosi Reuters, u usporedbi s negativnih 786 milijuna dolara prije godinu dana.

Cijene dionice su bile nepromijenjene u pretprodaji nakon što su ranije porasle za 3,6 posto. Prilagođeni gubitak po dionici smanjio se na 1,13 američkih dolara s gubitka od 1,27 dolara.

Od nesreće 5. siječnja 2024. godine na mlažnjaku Alaska Airlinesa, Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) uvela je ograničenje na proizvodnju tvrtkinih vrlo prodavanih zrakoplova 737 MAX. FAA je također rekla Boeingu da razvije sveobuhvatan plan za rješavanje “sistemskih pitanja kontrole kvalitete”.

Izvršni direktor, Dave Calhoun, koji će odstupiti krajem godine, rekao je u pismu zaposlenicima da je Boeing “u teškom trenutku” u bliskoj budućnosti. Međutim, ponovio je da tvrtka namjerno usporava sustav kako bi poboljšala kvalitetu i sigurnost.

“Manje isporuke mogu biti teške za naše klijente i za naše financije. Ali sigurnost i kvaliteta moraju i bit će iznad svega”, dodao je Calhoun.

Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio da je proizvodnja njihovog najprodavanijeg zrakoplova 737 MAX oštro pala usred pojačanih tvorničkih provjera od strane američkih regulatora.

Analitičari su upozorili da spori ritam isporuka može odgoditi Boeingove financijske i proizvodne ciljeve. Boeingov financijski direktor rekao je prošlog mjeseca da će kompaniji trebati više vremena da postigne cilj zacrtan 2022. za godišnji novčani tok od oko deset milijardi dolara do 2025. ili 2026.

Cilj se smatra ključnom prekretnicom jer Boeing radi na ubrzanju oporavka od ranije krize nakon što su se dva MAX zrakoplova srušila 2018. i 2019. godine.

Tvrtka također očekuje sporije povećanje stope proizvodnje i isporuka svojih 787 širokotrupnih zrakoplova dok se američki proizvođač aviona bori s nedostatkom dobavljača “za nekoliko ključnih dijelova”, objavljeno je početkom tjedna.

Međutim, potražnja za novim avionima i dalje je velika zbog ograničene proizvodnje u Boeingu i njegovom konkurentu Airbusu, iako je europski proizvođač aviona povećao svoju prednost na tržištu uskotrupnih zrakoplova u prvom kvartalu.

Calhoun je rekao da će Boeing “u velikoj mjeri isporučiti” 737 i 787 u zalihama do kraja godine, donoseći prijeko potrebnu gotovinu. Dodao je da će njegov posao u obrambenom sektoru, koji je gubio novac u posljednjim kvartalima, “napredovati prema povijesnim razinama učinka”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari