Boeing smanjuje proizvodnju i isporuke zbog nedostatka dijelova

Pixabay.com
Zrakoplov, Foto: Pixabay.com

Američka zrakoplovna tvrtka Boeing očekuje sporije povećanje stope proizvodnje i isporuke svojih 787 širokotrupnih zrakoplova, dok se bori s nedostatkom dobavljača za nekoliko ključnih dijelova, rekao je radnicima u ponedjeljak izvršni direktor programa.

Boeing i dalje planira stalno povećavati svoju stopu proizvodnje kako bi zadovoljio snažnu potražnju, prema dopisu Scotta Stockera, potpredsjednika i glavnog direktora 787, upućenog radnicima a koji je Reuters imao na uvid.

“Nastavljamo se snalaziti kroz manjkove dobavljača na nekoliko ključnih dijelova. U tu svrhu, podijelili smo s našim kupcima da očekujemo sporiji porast stope proizvodnje i isporuka”, navedeno je u dopisu.

Proizvođači aviona uglavnom se bore s nedostatkom dijelova i radne snage zbog zastoja u opskrbnom lancu koji su doveli do kašnjenja u isporukama zračnim prijevoznicima.

Boeing je rekao da je njegova stopa proizvodnje 787 bila pet mjesečno tijekom posljednjeg kvartala 2023. Američka federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) je rekla da je svjesna Boeingovih izazova pri nabavi određenih dijelova i da je u bliskoj komunikaciji s tvrtkom dok se bavi ovim problemom.

Usredotočeni smo na suradnju s Boeingom kako bi osigurala da samo sigurni i sukladni zrakoplovi napuštaju tvornicu, a agencija zadržava ovlasti za izdavanje potvrda o plovidbenosti za sve Boeinge 787, navodi se iz FAA.

No, ovo nije jedini problem s kojim se tvrtka, koja u srijedu treba izvijestiti o zaradi u prvom tromjesečju, suočava. Problem je i pomni nadzor nad proizvodnjom širokotrupnih zrakoplova 777 i 787 nakon što je inženjer tvrtke, Sam Salehpour, na saslušanju u američkom Senatu prošlog tjedna ustvrdio da Boeing nije uspio adekvatno podložiti ili upotrijebiti tanki komad materijala za popunjavanje sićušnih praznina u proizvedenom proizvodu, što je propust koji bi mogao uzrokovati preuranjeni kvar tijekom vremena u nekim dijelovima 787 Dreamlinera.

Proizvođač aviona je rekao da nije bilo zamora njegovih starijih mlažnjaka 787.

Boeingova odvojena proizvodnja njegovog jednoprolaznog aviona 737 MAX u državi Washington oštro je pala jer američka regulatorna tijela pojačavaju tvorničke provjere, a radnici usporavaju proizvodnu traku izvan Seattlea kako bi dovršili izvrstan posao.

Boeingova sigurnosna kultura i kvaliteta proizvodnje našle su se na udaru kritika nakon eksplozije panela u zraku u siječnju na skoro novom 737 MAX 9.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari