Teške optužbe na račun Boeinga: Trudili su se sakriti osuđujuće dokumente

Pexels.com
Boeing, ilustracija. Foto: Amar Preciado/Pexels

Ionako narušena reputacija Boeinga u srijedu je doživjela još jedan snažan udarac na dva saslušanja pred odborom Senata, gdje su svjedoci iznijeli vrlo ozbiljne optužbe vezane uz proizvodnju i sigurnost zrakoplova.

Jedan od ključnih svjedoka bio je Boeingov inženjer Sam Salehpour, zviždač koji je ponovio da mu se prijetilo jer je svojim menadžerima iznio zabrinutost za sigurnost zrakoplova.

“Ozbiljno sam zabrinut za sigurnost zrakoplova 787 i 777 i spreman sam preuzeti profesionalni rizik da bih govorio o njima”, isktanuo je u svojoj uvodnoj riječi.

“Rečeno mi je da ne izazivam probleme i kašnjenja, odnosno da šutim”, dodao je Salehpour.

Boeing je, kazao je, upotrijebio “neizmjerenu i neograničenu količinu sile”, uključujući ljude koji su skakali po dijelovima zrakoplova, kako bi popravio neusklađenost između određenih elemenata mlažnjaka, zbog čega je razmak na kraju bio mnogo veći od dopuštenog standardima tvrtke.

Drugi svjedok, Ed Pierson, bivši menadžer Boeinga i izvršni direktor Zaklade za sigurnost zračnog prometa, govorio je o “kriminalnom zataškavanju” jer papirologija dostavljena istražiteljima Nacionalnog odbora za sigurnost, nakon što su otpala vrata na letu Boeinga 737 Max na Aljasci, nije bila ni približno kompletna.

“Boeingovi korporativni čelnici sve su znali i trudili se svim silama da prikriju osuđujuće dokumente”, tvrdi Pierson.

Boeing, navodi CNN, treba dostaviti dokumentaciju federalnim istražiteljima o tome koji su zaposlenici radili na vratima zrakoplova let Alaska Aira za koju su dosad isticali da ne postoji.

“Ova je priča ozbiljna, čak šokantna”, komentirao je svjedočenja demokratski senator Richard Blumenthal.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari