Pad dionica Boeinga nakon priznanja inženjera: Morao sam skrivati sigurnosne probleme

Pexels.com
Boeing, ilustracija. Foto: Amar Preciado/Pexels

Skandal povezan s Boeingovim zrakoplovima dodatno se proširio nakon što je jedan od njegovih inženjera američkim regulatorima otkrio da je bio prisiljen skrivati podatke o potencijalnim sigurnosnim problemima.

Inženjer Sam Salehpour optužio je tvrtku da su prijetili otkazom nakon što je nadređenima izrazio zabrinutost vezano uz modele 787 i 777. Iz Boeinga su dematnirali njegove tvrdnje i istaknuli da su uvjereni u sigurnost svojih zrakoplova.

“Svi potencijalni problemi predmet su rigorozne inženjerske analize pod nadzorom Savezne uprave za zrakoplovstvo. Ta analiza je potvrdila da ne postoji sigurnosni rizik i da će spomenuti modeli zrakoplova letjeti nekoliko desetljeća”, objavili su iz Boeinga.

Dionice Boeinga, pišu američki mediji, pale su u utorak za dva posto nakon što je Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo potvrdila da istražuje Salehpourove optužbe, a objavljeno je i da su u prva tri mjeseca ove godine kupcima isporučili samo 83 zrakoplova, najmanje od 2021.

Podsjetimo, u siječnju je jedan njihov zrakoplov modela 737 Max 9 doživio nesreću nakon što su vrata eksplodirala i ispala tijekom leta Alaska Airlinesa.

Izvršni direktor Boeinga, Dave Calhoun, priznao je pogrešku i najavio kako će tvrtka osigurati da se takva nesreća “nikad više ne dogodi”.

Ubrzo nakon toga, međutim, Alaska Airlines i United Airlines, dva američka prijevoznika koji koriste privremeno prizemljene Boeingove zrakoplove, na njima su pronašli još nedovoljno učvršćenih dijelova, što je izazvalo strah da bi se takav incident mogao ponoviti.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari