Snažno pala potražnja za njemačkim strojevima zbog slabljenja svjetskog gospodarstva

Pixabay.com
Industrijska proizvodnja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Potražnja za njemačkim strojevima snažno je pala u kolovozu, izvijestila je u srijedu udruga VDMA, upozorivši da ne vidi naznake poboljšanja zbog slabosti svjetskog gospodarstva.

Kada se izuzmu promjene u cijenama, narudžbe strojeva potonule su u kolovozu za 21 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavilo je u srijedu industrijsko udruženje VDMA.

Izračunali su da su domaće narudžbe pale za 13 posto, a inozemne za 24 posto, prenosi Hina.

“Nažalost, zaokret u narudžbama iz Njemačke i inozemstva još se ne nazire zbog kontinuiranog slabljenja svjetskog gospodarstva”, rekao je ekonomist VDMA Olaf Wortmann.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom narudžbe su se smanjile za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Kompanije još imaju posla zahvaljujući ‘starim’ narudžbama pa je proizvodnja strojeva u razdoblju od siječnja do srpnja realno porasla za 1,7 posto, izračunali su u VDMA, dodavši da će njihova realizacija, prema stanju u srpnju, jamčiti rad tvornica još nešto manje od godinu dana.

U cijeloj godini sektor očekuje realni pad proizvodnje za dva posto, izračunala je VDMA, prognoziravši isti postotni pad i za 2024. godinu.

2 Odgovora

  1. Zato se potražnja za azijskim strojevima neprestano povećava. Vrijeme Njemačke kao nekog tehnološkog lidera je iza nas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari