Smanjena proizvodna aktivnost u Kini ograničila rast cijena nafte

freepik.com
Naftna Platforma, Foto: Freepik.com/chandlervid85

Cijene nafte su u porastu u petak. Fjučersi nafte Brent za svibanj porasli su 31 cent, te iznose 82,22 američka dolara po barelu, dok je američka zapadna teksaška nafta (WTI) za travanj porasla 24 centa, na 78,50 dolara.

WTI je na putu povećanja od najmanje 2,5 posto ovaj tjedan, dok se Brent već tri tjedna oko 80 dolara.

“Očekivanja o nastavku smanjenja proizvodnje OPEC+ također utječu na raspoloženje jer se očekuje da će slaba potražnja i dalje ostati. Međutim, vremenski raspon za terminske ugovore za naftu Brent proširio se. Prelazak na jaču backwardation tržišnu strukturu, poduprijet će više bikovskog stava za cijene jer tržišta pooštravaju cijene u nadolazećim mjesecima”, dodali su analitičari.

Anketa Reutersa pokazala je da je Organizacija zemalja izvoznica nafte proizvela 26,42 milijuna barela dnevno ovog mjeseca, što je 90.000 barela na dan više nego u siječnju. Proizvodnja u Libiji porasla je u odnosu na prethodni mjesec za 150.000 barela po danu.

„Sve veće su mogućnosti da OPEC+ predvođen Saudijskom Arabijom nastavi sa smanjenjem opskrbe nakon prvog tromjesečja, potencijalno do kraja 2024., što će vjerojatno zadržati cijene nafte iznad 80 dolara po barelu“, rekao je Suvro Sarkar, voditelj tima za energetski sektor banke DBS.

Iako se očekivalo da podaci o cijenama, odnosno inflaciji u SAD-u više utječe na cijene nafte, podaci o indeksu menadžera nabave za veljaču iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača nafte, ograničili su rast cijena.

Kineska proizvodna aktivnost u veljači smanjila se peti mjesec zaredom.

“Sa strane potražnje slažemo se da će drugo tromjesečje imati problema i predviđamo da će Brent biti niži u prosjeku u drugom tromjesečju 2024. u usporedbi s prvim tromjesečjem, prije nego što se oporavi u drugom dijelu ove godine zbog potencijalnog scenarija smanjenja stopa, što bi trebalo potaknuti tokove sredstava prema rizičnijoj imovini”, rekao je analitičar DBS-a, Bankov Sarkar.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari