Na GECF forumu u Alžiru o globalnoj opskrbi plinom i cijenama

Freepik.com
Plin, ilustracija Foto: Freepik.com/wirestock

U Alžiru se ovaj vikend održava 7. Forum zemalja izvoznica nafte (GECF), na kojem će se raspravljati o pitanjima osiguravanja opskrbe plinom na globalnoj razini, uz istovremenu kontrolu cijena za proizvođače i potrošače.

Očekuje se da će forum, u svjetlu rusko-ukrajinskog rata, stvoriti temelj za novu geopolitičku viziju, a potencijalno stvoriti novi blok za kontrolu cijena sličnu naftnom pandanu, Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), u pokušaju kontrole tržišta i prelaska sa savjetodavne prirode foruma na odlučujuću.

Alžirski ministar energetike i rudarstva Mohamed Arkab ovog je tjedna za katarsku novinsku agenciju objasnio da će suradnja između zemalja proizvođača biti jedno od najistaknutijih pitanja na dnevnom redu i u središtu pozornosti foruma.

Forum je započeo sastankom radne skupine stručnjaka s ciljem pripreme nacrta “Alžirske deklaracije” koja će u petak biti dostavljena na razmatranje na sastanku ministara energetike i koja bi trebala biti usvojena u subotu, na sastanku šefova država i vlada GECF-a.

GECF ima 12 stalnih članica – Alžir, Boliviju, Egipat, Ekvatorijalnu Gvineju, Iran, Libiju, Nigeriju, Katar, Rusiju, Trinidad i Tobago, Ujedinjene Arapske Emirate, Venezuelu te sedam članica promatrača – Angolu, Azerbajdžan, Irak, Maleziju, Mauritaniju, Mozambik i Peru.

Forum održava od 29. veljače do 02. ožujka u Međunarodnom konferencijskom centru Abdellatif Rahal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari