Goldman Sachs: Bakar i zlato mogli bi imati najveći rast cijena zbog kamatnih stopa u SAD

Freepik.com
Zlato, Foto: Freepik.com

Očekuje se da će bakar i zlato doživjeti najveći rast cijena u sektoru roba, zbog potencijalnog smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke, rekli su analitičari Goldman Sachsa.

Trenutni skok cijena od 100 baznih bodova američkih dvogodišnjih stopa najveći je za metale, posebno bakar, za šest posto, zatim zlato, tri posto a slijedi ga nafta s također tri posto”, procjenjuje Goldman Sachs banka u bilješci koju je Reuters imao na uvid.

Tromjesečni bakar na Londonskoj burzi metala trgovao se blizu trotjednog vrha od 8.548 dolara po metričkoj toni u srijedu, dok je zlato bilo na skoro dvotjednom vrhu od 2.030,30 dolara po unci.

Banka s Wall Streeta priopćila je i da ne očekuje značajne učinke na cijenu prirodnog plina ili poljoprivredne robe budući da mikro čimbenici poput sezonskih ciklusa zaliha i vremenskih prilika nadmašuju svaki utjecaj smanjenja stopa.

“Pozitivan učinak nižih kamatnih stopa na potražnju i ponudu robe čini utjecaj na cijenu robe dvosmislenim u teoriji. U praksi, nalazimo da dominira porast potražnje na cijene iz nižih troškova nošenja zaliha i iz višeg BDP-a putem lakših financijskih uvjeta “, priopćila je ova banka.

Očekuje se da će američka središnja banka smanjiti stopu saveznih fondova u lipnju, prema ekonomistima koje je anketirao Reuters, koji su također rekli da je veći rizik da će prvo smanjenje stope doći kasnije od predviđanja.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari