Geopolitička situacija na Bliskom istoku i kamatne stope u SAD utjecale na rast cijena nafte

Freepik.com
Naftna spremišta, Foto: Freepik.com

Cijene nafte su u srijedu ponovno u porastu zbog zabrinutosti oko napada na brodove u Crvenom moru. Na cijene utječe i bojazan da će se na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u čekati dulje, nego što se mislilo.

Fjučersi nafte Brent porasli su 24 centa te iznose 82,58 američka dolara po barelu, dok su terminski ugovori američke zapadno teksaške sirove nafte (WTI) veći za 21 cent te iznose 77,25 dolara.

“Fjučersne cijene sirove nafte postale su relativno ograničene rasponom i imaju ugrađenu premiju rizika od najmanje šest do sedam dolara po barelu na trenutnim razinama”, rekla je Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte, Vanda Insights, prenosi Reuters.

Naglašava i da bi cijene mogle ostati ograničene sve do sljedeće prekretnice u krizi u Gazi, bilo da se radi o deeskalaciji putem prekida vatre ili pogoršanju zbog izraelskog napada na Rafu.

U međuvremenu, Rusija, koja je obećala smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno u sklopu paketa smanjenja s Organizacijom zemalja izvoznica nafte i njezinim saveznicima (OPEC+), rekla je da namjerava ispuniti svoju kvotu OPEC+ u veljači usprkos padu prerade nafte.

Protok rafinerije u Rusiji smanjen je za sedam posto od početka godine, rekao je ministar energetike Rusije, nakon što su pojedina postrojenja oštećena u napadima ukrajinskih dronova, prenosi Reuters.

Također, zabrinutost da će se na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u čekati dulje, nego što se mislilo utjecalo je na izglede potražnje za naftom. Prošlotjedni podaci o inflaciji u SAD- u potisnuli su očekivanja o skorom početku FED-ovog ciklusa popuštanja, a ekonomisti koje je anketirao Reuters sada predviđaju smanjenje kamata u lipnju.

Zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog su tjedna porasle, dok su zalihe destilata i benzina opale, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u utorak.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari