Stanogradnja u Europi naglo će oslabiti u idućim godinama zbog sve većih troškova

Pixabay.com
Građevinski radovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Gradnja novih stanova u Europi naglo će oslabiti u idućim godinama zbog sve većih troškova, objavio je njemački institut za ekonomska istraživanja, Ifo, pozivajući se na projekcije mreže europskih instituta Euroconstruct.

Europa će do 2026. dobiti samo oko 1,5 milijuna novih stambenih jedinica, za 13 posto manje nego 2023., kažu iz instituta Ifo.

Procjena obuhvaća Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Austriju, Belgiju, Češku, Finsku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španjolsku, Švicarsku, Slovačku, Britaniju i Irsku.

Najviše će se do 2026. smanjiti broj novoizgrađenih stanova u Švedskoj, za čak 47 posto u odnosu na 2023., pokazuje istraživanje Euroconstructa. Slijedi Njemačka s prognoziranim padom broja novih stanova za 35 posto. U Francuskoj bi se trebao smanjiti za 22 posto, a u Danskoj za 19 posto, prenosi Hina.

Svijetle su pak točke Irska, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo s prognoziranih 16 odnosno 14 i 12 posto više novih stanova nego u 2023.

Ulaganja u nove stambene zgrade u Europi trebala bi se u promatranom razdoblju smanjiti za 6,4 posto, a potrošnja na održavanje i renoviranje stambenog prostora za 1,2 posto, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost u europskom građevinskom sektoru porast će pak do 2026. za 7,5 posto zbog očekivanog natprosječnog rasta u energetskom i željezničkom sektoru te u vodoprivredi, procjenjuju u Euroconstructu.

“Pokretačke snage rasta obuhvaćaju političke ciljeve u energetici i zaštiti okoliša, prilagodbu kapaciteta u transportnoj infrastrukturi i općenitu potrebu za modernizacijom mreža”, objašnjava stručnjak njemačkog instituta za građevinarstvo Ludwig Dorffmeister.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari