Niže cijene nafte zbog povećanja zaliha u SAD-u

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte i danas su u padu, nakon što su informacije o zalihama sirove nafte u SAD-u, koje su veće od očekivanog, povećale zabrinutost za nisku potražnju.

Fjučersi nafte Brent za travanj pali su 43 centa, na 83,25 američkih dolara po barelu. Travanjski ugovor istječe u četvrtak, a aktivniji svibanjski ugovor pao je za 33 centa na 81,82 dolara. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte pali su za 26 centi, na 78,28 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su dok su zalihe benzina i destilata prošlog tjedna pale jer su rafinerije radile ispod sezonskih najnižih razina zbog planiranih i neplaniranih zastoja, objavila je Uprava za energetske informacije.

“Velike zalihe pojačale su zabrinutost ulagača zbog sporog gospodarstva i smanjene potražnje za naftom u SAD-u”, rekao je Satoru Yoshida, robni analitičar u tvrtki Rakuten Securities, prenosi Reuters.

Trgovci su već odbacili očekivanja za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u nakon niza snažnih podataka, uključujući vruća očitanja indeksa potrošačkih cijena i indeksa cijena proizvođača. Očekuju da će ciklus popuštanja započeti u lipnju.

Tržišni sudionici sada čekaju indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u, a očekuje se da će indeks, koji b trebao biti objavljen danas, pokazati cijene koje su u siječnju porasle za 0,3 posto na mjesečnoj razini.

Tržište je također promatralo moguće produljenje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte od OPEC+, koji za sada ima ograničen pad cijena.

Cjenovni izgledi ostaju nepromijenjeni, dodali su analitičari za Reuters, projicirajući godišnje prosječne cijene od 86 dolara po barelu za Brent i 81 dolar po barelu za WTI. Očekuje se da će sukob na Bliskom istoku također zadržati niže cijene nafte.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari