Smanjena dobit Bank of America zbog 3,7 milijardi dolara troškova

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Bank_of_America_logo_close-up_%28Canary_Wharf_building%29.jpg
Bank of America, Foto: Wikimedia Commons/Senseiich

Dobit Bank of America u četvrtom tromjesečju je smanjena jer je ova banka uzela 3,7 milijardi dolara kombiniranih troškova za ponovno punjenje državnog fonda za osiguranje depozita i postupno ukidanje indeksa kredita.

Bank of America je multinacionalna korporacija za bankarstvo i financijske usluge sa sjedištem u Sjevernoj Karolini te je drugi najveći bankovni holding u Sjedinjenim Američkim Državama, po imovini.

Njezin neto prihod od kamata, odnosno razlika između onoga što banke zarade od zajmova i onoga što isplaćuju štedišama, manja je za pet posto, te iznosi 13,9 milijardi dolara jer je banka potrošila više na zadržavanje depozita klijenata, a potražnja za zajmovima ostala je prigušena zbog visokih kamata, objavio je Reuters.

„Nakon uspješne 2023. godine, banka očekuje da će neto prihod od kamata pasti do najniže razine u prvoj polovici ove godine i rasti u drugoj polovici“, rekao je izvršni direktor Brian Moynihan ulagačima potkraj godine.

Bank of America je u četvrtom tromjesečju naplatila 2,1 milijardu dolara prije oporezivanja kako bi platila naknadu za “posebnu procjenu” kako bi nadopunila fond Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) koji je iscrpljen za 16 milijardi dolara kako bi pokrio štediše dviju banaka koje su propale 2023.

„Također će preuzeti i oko 1,6 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju jer postupno ukida referentnu vrijednost Bloombergove kamatne stope, koja se koristi u nekim ugovorima o komercijalnim kreditima. Očekuje se da će taj iznos biti priznat natrag u prihode od kamata do 2026.“, priopćila je ova banka, prenosi Reuters.

Bank of America također je izvijestila o nižim nerealiziranim gubicima na vrijednosnim papirima koji se drže do dospijeća, čemu je pomogao rast na tržištima obveznica. Banka je u četvrtom tromjesečju imala nerealizirane gubitke od gotovo 98 milijardi dolara, što je pad od papirnatih gubitaka od 131,6 milijardi dolara u trećem tromjesečju.

“Jake razine kapitala i likvidnosti dobro nam omogućuju da nastavimo s odgovornim rastom u 2024.”, rekao je izvršni direktor Brian Moynihan.

Ova druga najveća američka banka objavila je neto prihod od 3,1 milijardu dolara, ili 35 centi po dionici, za tri mjeseca koja su završila 31. prosinca, dok je godinu dana ranije neto prihod iznosio 7,1 milijardi dolara, ili 85 centi po dionici.

Očekuje se da će Federalne rezerve ove godine smanjiti kamatne stope nakon brzog pooštravanja u 2023. Iako će niže stope pritiskati kamate koje banke daju na zajmove, to bi moglo značiti manje potrošnje na depozite i veću potražnju za zaduživanjem.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari