EBA: Milijuni eura u sigurnosnim rezervama BNP Paribas – neprihvatljivi

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Italiens12.jpg/2048px-Italiens12.jpg
BNP Paribas, Paris, Francuska Foto: Wikimedia Commons/Boubloub

Europsko bankovno tijelo (EBA) kao bankarski nadzornik Europske unije rekao je da su milijuni eura kapitala koje koristi BNP Paribas u svojim sigurnosnim rezervama neprihvatljivi i da se moraju ukloniti, što je korak koji je banka prošlog mjeseca označila da će poduzeti.

EBA pregledava kapital koji koriste zajmodavci u takozvanim „Tier 2“ rezervama, koji dopunjuju temeljni kapital, posebno ciljajući na trajne obveznice koje su izdane tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Instrument se ne može smatrati potpuno prihvatljivim instrumentom razine 2. Obveznice su izdane 1986. godine, i trebale su biti ukinute do 31. prosinca 2021., kao što je jasno navedeno u mišljenju EBA-e u listopadu 2020. godine, o naslijeđenim instrumentima”, rekla je nadzorna organizacija u pismu odvjetnicima koji zastupaju vlasnike obveznica, objavio je Reuters.

EBA je rekla da bi složenost ovih trajnih obveznica mogla spriječiti propast banke u krizi ali da se mora zamijeniti jednostavnijim, lakše dostupnim oblikom kapitala koji je u skladu s pravilima EU.

Prošlog mjeseca BNP Paribas, koji je odbio komentirati najnoviju izjavu EBA-e, rekao je da više neće uključivati ovakve trajne obveznice i druge podređene instrumente, ukupne vrijednosti 726 milijuna eura u svoj regulatorni kapital, od 31. prosinca 2023. Nije naveo razlog za odluku.

Prije godinu dana, EBA je donijela sličnu odluku o ovakvim obveznicama u ukupnom iznosu od 565 milijuna dolara, koje drži norveška DNB banka.

“Veliki dio posla čišćenja ovih obveznica sada je obavljen, s BNP-om, kao zadnjim, velikim. Preostala je samo mala količina jer su se zalihe ovakvih obveznica sada smanjile. To pokazuje da izdavatelji ozbiljno shvaćaju mišljenja”, rekla je Delphine Reymondon, voditeljica odjela za likvidnost, zaduženost, apsorpciju gubitaka i kapital u EBA-i.

Potreba za brzim zatvaranjem ovakvih obveznica u bankama, bez jakih kontrola, počeo se širiti prošle godine, kako bi se zaustavio strah od daljnjeg propadanja banaka, u periodu kada je nekoliko američkih banaka propalo, a švicarska Credit Suisse morala biti spašena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari