Banke u EU ostvaruju rekordne isplate unatoč povijesno visokim rezervama kapitala

Pixabay.com
Bankomat, Foto: Pixabay.com

Kapitalne rezerve za banke u Europskoj uniji dosegnule su povijesno visoke vrijednosti, s povećanjem kamatnih stopa koje su potaknule profitabilnost kako bi se podržale rekordne isplate dioničarima, priopćilo je Europsko bankovno tijelo (EBA), koji je nadzornik nad radom banaka Unije.

Otkako su porezni obveznici spašavali zajmodavce u globalnoj financijskoj krizi 2007. – 2009. godine, pojašnjava Reuters, stroža su pravila prisilila banke da izgrade svoje kapitalne rezerve, s daljnjim povećanjem u pripremi.

EBA je u godišnjem izvješću, koje obuhvata period do lipnja 2023. godine, priopćila da je makroekonomska neizvjesnost i dalje visoka, pri čemu je prosječni temeljni kapital prvog reda dosegao svoju najvišu razinu, od 16 posto, što ukazuje na otpornih 27,6 bilijuna eura sektoru, unatoč previranjima u industriji u ožujku, posebice u Sjedinjenim Državama.

“Prostor banaka iznad zahtjeva ostao je na ugodnim razinama a tomu je pomogla i stagnirajuća količina pozajmljivanja, koja zahtijeva manje dodatnog kapitala za izdvajanje”, priopćila je EBA.

Isplate dividendi i otkupi dionica bili su na rekordnim razinama u 2022. godini, prenosi Reuters, a banke su dioničarima podijelile gotovo 63 milijarde eura, u odnosu na 48 milijardi eura koje su planirale na početku te godine, stoji u ovom izvješću.

Pregled 123 banke iz cijele EU i šireg europskog gospodarskog prostora, koji je provela EBA, proizveo je više od 1,2 milijuna podatkovnih točaka, u prosjeku 10.000 po banci, koje će analitičari tek obraditi kako bi uočili trendove i ranjivosti.

Međutim, EBA je sugerirala da je najbolje prošlo jer se kreditiranje usporava zbog viših kamata, s potencijalnim dodatnim učinkom na profitabilnost i kvalitetu imovine u budućnosti.

Unatoč stagnaciji gospodarskog rasta EU, omjer problematičnih zajmova u bankama ostao je na najnižoj razini svih vremena od 1,8 posto u lipnju, istaknuto je u izvješću, dodajući da utjecaj usporavanja tržišta nekretnina predstavlja potencijalni rizik.

Povrat na kapital, mjera profitabilnosti, porastao je na 11 posto u lipnju 2023. godine, što je najviše otkako je EBA počela prikupljati podatke, u odnosu na 7,9 posto, godinu dana ranije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari