Slovenski DARS za Financije.hr: Molimo zaposlene u javnoj upravi da rade od kuće

Pexels.com
Gužve u prometu, Foto: Pexels.com/Zeeshaan Shabbir

Slovenska državna tvrtka za autoceste (DARS) uputila je dopis Ministarstvu javne uprave ove države kojim predlaže da zaposlenici javne uprave rade od kuće najprometnijim danima ovog mjeseca zbog brojnih kršćanskih praznika, koji su ove godine svi u svibnju.

Državni blagdani bit će 9. svibnja, 19. i 20. svibnja te 30. svibnja. Ovih dana državni su praznici u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj, Švicarskoj i Belgiji, kažu za Financije.hr iz DARS-a.

Dva padaju u četvrtak, što će, prema DARS-ovim prognozama, dovesti do “miješanja turista i ljudi koji putuju na posao.” DARS za navedene dane s najvećom prometnom gužvom, očekuje, prema dosadašnjim iskustvima, izrazito pojačan protok prometa prema Hrvatskoj, kada promet na autocestama na mnogim mjestima praktički stoji.

Gužve se očekuju i vikendima – petkom poslijepodne doći će do povećanja prometa ponajviše prema Hrvatskoj, a nedjeljom u suprotnom smjeru, prema Austriji.

Ovom inicijativom, slovenska cestovna tvrtka pokušava smanjiti gužve na autocestama. Za Financije.hr pojašnjavaju i da u ovom periodu očekuju pojačan promet iz inozemstva, koji će se kombinirati s dnevnim špicama prometa u Sloveniji.

Prema našim iskustvima ovo je vrijeme jedno od prometno najopterećenijih, posebice na prilazima Ljubljani i ljubljanskoj obilaznici. Vrijeme putovanja na posao i kući značajno se povećava. Ujedno smo predložili Ministarstvu da ispita mogućnosti rada od kuće što je više moguće u javnoj upravi u navedene dane“, pojasnili su iz DARS-a za Financije.hr.

Smjernice za hibridni način rada u državnoj službi, koje su donesene u kolovozu 2022., već sada omogućuju veći obujam rada od kuće za državne službenike, a preporučuju i hibridni način rada, što znači da radni tjedan državnih službenika sastoji se od rada kod kuće i rada kod poslodavca.

Sa stajališta ublažavanja prometnih uvjeta, bilo bi svrsishodno poticati rad kod kuće u kritičnim danima kada se očekuje povećanje prometnog opterećenja, ocjenjuje DARS.

Pixabay.com
Gužve na prometnicama, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ovaj dopis, poslali su u skladu s raspravom radne skupine kojom predsjeda Ministarstvo okoliša, klime i energetike Slovenije, a u njoj sudjeluju i predstavnici Ministarstva infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva uprave, te predstavnici policije, Društva za upravljanje javnim putničkim prometom. Promet, Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS), Direkcija za infrastrukturu Republike Slovenije (DRSI) i Grad Ljubljana.

„Povodom dopisa pojašnjavamo i da u društvu DARS – u okviru planiranih mjera Radne skupine Vlade Republike Slovenije za pripremu i praćenje provedbe mjera za ublažavanje stanja na prometnoj mreži oko Ljubljane – proslijedili smo Ministarstvu javne uprave informacije o danima s najvećim prometnim gužvama u svibnju (navedeni su gore) i, prema iskustvu iz prošlih godina, također su među najprometnijima. Jedna od nekoliko planiranih mjera spomenute Vladine radne skupine je i promicanje rada od kuće ili na daljinu u kritičnim danima za sva državna tijela (osim za hitne službe i za radnike koji svoj posao ne mogu obavljati na daljinu ili rade u mjestu stanovanja)“, navode iz DARS-a za naš portal.

Ova radna grupa osnovana je prošle godine s ciljem upravljanja zagušenjima na cestama u okolici Ljubljane. U pripremi je nekoliko različitih mjera, uključujući infrastrukturu, upravljanje i neobvezujuće mjere. Hoće li ova inicijativa i biti prihvaćena, odlučit će Vlada Slovenije.

A da li bi slična rješenja mogla primijeniti i Hrvatska, iz Hrvatskih autocesta (HAC) za Financije.hr pojasnili su da gužve na našim autocestama najmanje uzrokuju dnevne migracije zaposlenika te da su ovim problemom, za razliku od Slovenije, više obuhvaćene lokalne i regionalne ceste.

Hrvatske autoceste d.o.o.

Ulica Stjepana Širole 4, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
380.668.264,25 (2022)
Broj zaposlenih:
2.604 (2022)

10 Odgovora

  1. Bravo DARS! Nadam se da će slovenska vlada prihvatiti ovu inicijativu i da će se slične inicijative početi pojavljivati kod nas!

  2. Doduše, autori članka su apsolutno u pravu tvrdeći da je kod nas ipak malo drugačija situacija kada su u pitanju mjesta gdje se najveća začepljenja u prometu događaju. U Sloveniji je to u izvangradskim područjima, dok je kod nas problem prometne zagušenosti najviše izražen u većim gradovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari