Slijedi dulje razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS) u ponedjeljak.

Ne treba potcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokoj razini, što bi od velikih središnjih banaka, poput američkog Feda i Europske središnje banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokim razinama, priopćeno je iz BIS-a, a prenosi Hina.

“Očito još postoje neke razlike između percepcije financijskih tržišta i poruka središnjih banaka”, naglasio je Claudio Borio, šef odjela BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku, u tromjesečnom izvješću.

Godinama su središnje banke bile predvidive, spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje i potom ih naglo podižući u zadnjih 18 mjeseci, podsjeća i dodaje da se danas smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti.

“Ne bismo trebali isključiti rizik da bi se inflacija mogla pokazati tvrdokornijom no što se očekivalo”, naglasio je.

U BIS-u upozoravaju i da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći podmirivati svoje obaveze, što bi bankama i drugim zajmodavcima moglo prouzročiti kreditne gubitke.

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe, procijenio je Borio.

3 Odgovora

  1. Inflacija zaista je tvrdokornija no što bi itko očekivao. Nažalost mladima je u ovakvim vremenima sve teže započeti samostalan život, a misliti da je lako najmodavcima nije izgovor; i oni imaju inflaciju. Od ovoga možemo samo bolje.

  2. Danas kupit stan za mladog covjeka nemoguca misija. Place moraju biti velike da banka bilo sto ponudi, cijene na trzistu nekretnina je prevelik i banka ne moze pratit, procjena nekretnina od strane banaka nikakva i tako mlad covjek ostane kod roditelja ili pod mostom.

  3. Stambeni kredit sam digla prije 2 godine uz fiksnu kamatnu stopu 3 godine a nakon toga je promjenjiva. Bolje da me nema sljedeće godine kad kamata počne nezaustavljivo rasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari