Europska središnja banka po deseti puta podigla ključne kamatne stope

Foto: Pixabay

Europska središnja banka u četvrtak je, deseti puta zaredom, podigla tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova.

Nakon današnjeg povećanja kamatna stopa glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,50 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto.

“Nastavlja se smanjivanje inflacije, ali i dalje se očekuje da će ona predugo ostati previsoka. Upravni savjet odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva posto”, navodi se u priopćenju ECB.

Današnje povećanje kamatnih stopa proizlazi iz ocjene Upravnog saveta u pogledu inflatornih izgleda na osnovu novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike.

U rujanskim makroekonomskim projekcijama stručnjaka ECB‑a za eurozonu predviđa se prosječna inflacija od 5,6 posto u 2023. godini, 3,2 posto u 2024. i 2,1 posto u 2025. godini. To je revizija naviše za 2023. i 2024. te revizija naniže za 2025. godinu.

Odluka od četvrtka podiže kamatnu stopu ECB-a na depozite iznad prethodnog rekorda iz 2001. godine, kada su kreatori kamatnih stopa podigli troškove zaduživanja kako bi potaknuli vrijednost novouvedenog eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari