Škoda Auto planira povećanje proizvodnje na razinu prije pandemije

Foto: Jan Woitas/DPA

Volkswagenov Škoda Auto planira povećati proizvodnju na razinu prije pandemije u iduće dvije do tri godine, budući da najveća češka proizvodna tvrtka smatra kako su poteškoće u opskrbi čipovima ostale iza automobilske industrije.

Globalna situacija s poluvodičima “postaje mnogo bolja”, rekao je glavni izvršni direktor ove automobilske tvrtke Klaus Zellmer u intervjuu za Bloomberg.

U kombinaciji s rastućom prodajom u Europi i širenjem u Aziji, Volkswagen nastoji postupno povećati godišnje isporuke na najmanje milijun automobila, u odnosu na 731.300 prošle godine.

Zellmerov optimizam dobar je znak za češko gospodarstvo, kojim dominira automobilska industrija i koje izlazi iz blage recesije potaknute uglavnom nedostatkom uvozne elektronike i materijala. Nakon što je proizvodnja u Škodi skočila za 13 posto u prvom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, najveći izvoznik u zemlji predviđa da će se problemi u opskrbnom lancu nastaviti smanjivati ​​u nadolazećim mjesecima.

“Očekujemo stabilniju opskrbu poluvodičima u drugoj polovici ove godine, što će nam dati priliku da u potpunosti iskoristimo svoje proizvodne kapacitete”, rekao je Zellmer, koji je prošlog ljeta postao predsjednik Uprave tvrtke, dodajući kako “milijun automobila godišnje brojka je kojoj težimo vratiti se u sljedeće dvije do tri godine”.

Osim širenja na nova tržišta, 128-godišnji brend planira uložiti 5,6 milijardi eura (8,1 milijardu dolara) do 2027. godine u prijelaz na električna vozila prije zabrane Europske unije na prodaju motora s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine.

Vlada u Pragu također lobira da VW smjesti novu europsku tvornicu baterija u Češku, nadajući se kako bi to moglo potaknuti lokalno gospodarstvo i smanjiti ovisnost proizvođača automobila o azijskom uvozu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari