Situacija na Bliskom istoku povećala cijene nafte

freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što je Izrael napao Rafah u Gazi, dok su se pregovori o prekidu vatre s Hamasom nastavili.

Fjučersi nafte Brent porasli su 23 centa, ili 0,28 posto, te iznose 83,56 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle 24 centa, ili 0,31 posto te iznose 78,72 dolara po barelu.

Cijene nafte jutros su porasle, s nekim preprekama u pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji su doveli do toga da sudionici na tržištu cijene geopolitičke napetosti koje bi se potencijalno mogle produljiti”, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Nedostatak primirja na Bliskom istoku, u sada sedmomjesečnom sukobu podupro je cijene nafte, budući da se ulagači brinu da će regionalna eskalacija rata poremetiti opskrbu bliskoistočnom sirovom naftom.

Potez Saudijske Arabije da podigne službene prodajne cijene za svoju sirovu naftu prodanu u Aziju, sjeverozapadnu Europu i Mediteran u lipnju također je utjecao na rast cijena, signalizirajući očekivanja velike potražnje ovog ljeta.

Najveći svjetski izvoznik povećao je svoju vodeću cijenu sirove nafte Arab Light za Aziju na 2,90 dolara po barelu iznad prosjeka Omana/Dubaija u lipnju, najviše od siječnja i na gornjoj granici očekivanja trgovaca u Reutersovoj anketi.

Tržišta nafte iščekuju i objave podataka o zalihama sirove nafte u SAD-u.

Očekivalo se da su zalihe sirove nafte i proizvoda u SAD-u prošlog tjedna pale, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u ponedjeljak. Zalihe sirove nafte mogle su u prosjeku pasti za oko 1,2 milijuna barela u tjednu do 3. svibnja, na temelju predviđanja analitičara.

U međuvremenu, jači dolar ograničio je rast terminskih ugovora za naftu jer čini naftu skupljom za trgovce koji drže druge valute. Indeks dolara, koji mjeri dolar u odnosu na šest glavnih usporedivih valuta, porastao je na 105,18.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari