Scenaristi ratificirali ugovor, slijede pregovori s glumcima

Foto: Rafal Maciejski/Pexels

Članovi sindikata američkog udruženja scenarista (WGA) ratificirali su novi ugovor s Hollywoodom i televizijskim studijima, čime je njihov štrajk sada i službeno stvar prošlosti.

Od 8.525 važećih glasova, 99 posto članova glasalo je za ratifikaciju novog ugovora koji će trajati od 25. rujna 2023. do 1. svibnja 2026., stoji u priopćenju.

“Solidarnošću i odlučnošću ratificirali smo ugovor sa značajnim dobicima i zaštitom za pisce u svakom sektoru našeg zajedničkog članstva”, rekla je predsjednica WGA West Meredith Stiehm. “Zajedno smo uspjeli postići ono što su mnogi govorili da je nemoguće prije samo šest mjeseci”.

Savez filmskih i televizijskih producenata sada mora pregovarati o poštenom ugovoru sa sindikatom glumaca, koji je u štrajku od srpnja.

Kao dio dogovora, minimalna plaća većine pisaca povećat će se odmah za pet posto, u svibnju 2024. za dodatnih četiri posto, a zatim za još 3,5 posto godinu dana kasnije.

Doprinosi zdravstvenom fondu porast će se za pola postotnog boda na 12 posto zarade kompanija. Također, pisci koji rade na istom scenariju više neće morati dijeliti mirovinske i zdravstvene doprinose.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari