SAD zatvorio nekoliko luka zbog oluje, cijene nafte smanjene

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com

Cijene nafte nakon četiri tjedna rasta, smanjene su u ponedjeljak, budući da su izgledi za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi smanjili geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, dok su ulagači procijenili potencijalne poremećaje u opskrbi SAD energijom zbog tropske oluje Beryl.

Terminski ugovori sirove nafte Brent niži su za 12 centi, te iznose 86,42 američka dolara po barelu. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosi 82,88 dolara po barelu, što je smanjenje od 28 centi.

U tijeku su pregovori o američkom planu prekida vatre s ciljem okončanja devetomjesečnog rata u Gazi, a posreduju Katar i Egipat.

“Ako išta konkretno proizađe iz pregovora o prekidu vatre, to će za sada ukloniti dio geopolitičkih ponuda s tržišta”, rekao je za Reuters analitičar IG-a Tony Sycamore iz Sydneya. Kaže i da postoji dobra šansa da američki podaci pokažu još jedno veliko tjedno smanjenje zaliha nafte u SAD-u usred ljetne sezone, što će biti podrška cijenama nafte.

WTI je prošlog tjedna ojačao 2,1 posto nakon što su podaci Uprave za energetske informacije pokazali da su zalihe sirove nafte i rafiniranih proizvoda pale u tjednu koji je završio 28. lipnja.

“Međutim, WTI je imao vrlo dobre rezultate, nakon što je ojačao 15 posto u odnosu na najnižu razinu početkom lipnja”, rekao je Sycamore, dodajući da bi referentna vrijednost mogla vidjeti snažan otpor između 85,50 i 87,50 dolara na temelju tehničkih grafikona.

Također, luke Corpus Christi, Houston, Galveston, Freeport i Texas City u SAD-u zatvorene su u nedjelju kako bi se pripremile za tropsku oluju Beryl, koja bi mogla prerasti u uragan kategorije dva.

Zatvaranje luka moglo bi dovesti do privremenog zaustavljanja izvoza sirovog i ukapljenog prirodnog plina, isporuke nafte rafinerijama i isporuke motornog goriva iz tih postrojenja.

“Iako ovo dovodi u pitanje proizvodnju nafte i plina u moru, zabrinutost kada oluja dođe do kopna je potencijalni utjecaj koji bi mogla imati na infrastrukturu rafinerija. Svaki značajni prekidi u radu teksaške rafinerije vjerojatno će podržati pukotine rafiniranih proizvoda”, kaže Warrenom Pattersonom, analitičar ING-a u bilješci.

Broj operativnih naftnih platformi u SAD-u ostao je nepromijenjen na 479 prošli tjedan, držeći se na najnižoj razini od prosinca 2021. godine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari