SAD povećao zalihe sirove nafte, cijene na tržištima u padu

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte ovog jutra su u padu, nakon informacije o povećanju zaliha sirove nafte u SAD-u, koja je veća od očekivanog, što je povećalo zabrinutost oko potražnje.

Fjučersi nafte Brent niži su za 34 centa, ili 0,4 posto, te iznose 81,26 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) niži za 38 centi, ili 0,5 posto, te iznose 76,26 dolara po barelu.

Uprava za energetske informacije (EIA) rekla je da su zalihe sirove nafte u SAD-u veće za 12 milijuna barela, te iznose 439,5 milijuna barela u tjednu do 9. veljače, daleko nadmašujući očekivanja analitičara u anketi Reutersa za porast od 2,6 milijuna barela.

Povećanje zaliha izazvalo je zabrinutost na tržištima nafte te utjecalo na cijene, piše Reuters. Ipak neki analitičari kažu da je taj potez uvelike potaknut nižim stopama iskorištenosti rafinerija, posebno kod BP-a u Indiani, SAD, koja je obustavila rad.

Što se tiče ponude, Kazahstan je rekao da će nadoknaditi svoju prekomjernu proizvodnju nafte u siječnju u sljedeća četiri mjeseca, u skladu sa svojim obvezama OPEC+. Irak je također rekao da će preispitati svoju proizvodnju nafte i riješiti bilo kakav višak proizvodnje iznad svojih dobrovoljnih rezova OPEC+ u naredna četiri mjeseca, ako se otkrije.

“Ove informacije dolaze uoči sastanka OPEC-a u ožujku, na kojem grupa planira odlučiti hoće li produžiti ograničenja opskrbe u drugom kvartalu”, rekli su analitičari ANZ-a, pozivajući se na Organizaciju zemalja izvoznica nafte.

Međutim, podaci EIA također su pokazali da su zalihe benzina i destilata pale više od predviđanja. Zalihe benzina pale su za 3,7 milijuna barela na 247,3 milijuna barela u odnosu na očekivanja za pad od 1,2 milijuna barela.

Zalihe destilata pale su za 1,9 milijuna barela na 125,7 milijuna barela, u usporedbi s očekivanjima za pad od 1,6 milijuna barela.

Potražnja za gorivom se zadržava, potpomognuta povratkom na razine zračnih putovanja prije COVID-a, kažu analitičari JPMorgana. “Naši visokofrekventni pokazatelji potražnje pokazuju porast potražnje za naftom u prva dva tjedna veljače u odnosu na siječanj”, rekli su analitičari JPMorgan Commodities Researcha.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari