SAD na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji nafte

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Sjedinjene Američke Države proizvode u prosjeku 12,9 milijuna barela nafte dnevno i vode na svjetskoj ljestvici proizvođača šestu godinu zaredom, objavilo je ministarstvo energetike SAD-a.

U prosincu 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD-u dosegnula je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 milijuna barela dnevno, objavila je uprava za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva.

“SAD je u posljednjih šest godina konstantno proizvodio više sirove nafte od svih drugih zemalja, prema našoj međunarodnoj energetskoj statistici”, priopćila je EIA.

Male su šanse da će druge zemlje u skorije vrijeme oboriti taj rekord, ističu u američkoj upravi za podatke energetskog sektora.

Vlada Saudijske Arabije naredila je pak u siječnju 2024. energetskoj kompaniji Aramcu da suspendira plan o povećanju proizvodnje nafte i da cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od 12 milijuna barela dnevno, prenosi Hina. To je za milijun barela manji nego što su planirali 2020. godine.

Saudijska Arabija vodeći je proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je sa saveznicima odlučila smanjivati opskrbu do sredine godine za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprla cijene u razdoblju posustajanja potražnje pod pritiskom slabog gospodarskog rasta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari