Cijene nafte blizu najviših razina u tri tjedna

Pexels.com
Naftna bušotina Foto: Pexels/janrune-smenes-reite-

Cijene nafte uglavnom su stabilne u utorak, krećući se blizu najviših trotjednih razina, zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku i oporavka potražnje u Kini.

Fjučersi nafte Brent niži su se za 11 centi te iznose 83,45 američka dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta za isporuku u travnju niža je također za 11 centi te iznosi 78,35 dolara po barelu. Ožujski ugovor za WTI porastao je za 36 centi, na 79,55 dolara po barelu.

„Tržišta sirove nafte bila su marginalno niža u tihom trgovanju tijekom praznika Dana predsjednika u SAD-u i budući da su zabrinutosti oko potražnje neutralizirale tekuće geopolitičke napetosti na Bliskom istoku”, rekao je tržišni analitičar IG-a Tony Sycamore, prenosi Reuters.

Tenzije na Bliskom istoku se nastavljaju a znakovi jače potražnje u Kini također se odražavaju na tržištu nafte, kažu analitičari.

Kina je u utorak snizila referentnu stopu za hipoteke više nego što se očekivalo, u pokušaju da podupre svoje opterećeno tržište nekretnina i gospodarstvo.

Prihodi od turizma u Kini porasli su 47,3 posto na godišnjoj razini i porasli su iznad razina prije COVID-a tijekom nacionalnog praznika lunarne Nove godine koji je završio u subotu. Međutim, čimbenici koji podržavaju cijene nisu u potpunosti ublažili zabrinutost oko potražnje.

Izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) prošlog tjedna revidiralo je prognozu rasta potražnje za naftom za 2024. naniže zbog očekivanja da će obnovljiva energija istisnuti korištenje fosilnih goriva.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari