Izraelsko gospodarstvo snažno palo u zadnjem kvartalu prošle godine

Pixabay.com
Jerusalem, Izrael Foto: Pixabay.com

Izraelsko gospodarstvo snažno je palo u četvrtom tromjesečju prošle godine zbog rata u Gazi, ali je ipak 2023. godinu završilo s rastom.

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se anualiziranom stopom za 19,4 posto u posljednjem kvartalu, objavio je izraelski državni statistički zavod, u prvoj procjeni.

U cijeloj 2023., piše Hina, gospodarstvo je poraslo dva posto u usporedbi sa 6,5-postotnim rastom u 2022., no iznad prosjeka Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji iznosi 1,7 posto.

Međutim, BDP po stanovniku prošle godine je pao za 0,1 posto u odnosu na OECD-ov prosjek rasta od 1,2 posto.

Očekuje da se da će gospodarstvo rasti dva posto u ovoj godini, ovisno o tome koliko će sukob trajati i hoće li se proširiti i na druge fronte.

“Na smanjenje gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2023. izravno je utjecalo izbijanje rata 7. listopada”, objavio je statistički ured i naveo još neke faktore koji su imali utjecaja na gospodarstvo.

Između ostalog, u pitanju je pad privatne potrošnje od 26,9 posto, koji je ujedno i glavni pokretač rasta, kao i pad izvoza od 18,3 posto te pad ulaganja u imovinu od čak 67,8 posto, posebice u izgradnji stambenih nekretnina.

Državna potrošnja, uglavnom na ratne troškove, porasla je pak za ogromnih 88,1 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari